Dr. Yaviç: Sosyal mesafe diyenler kural tanımıyor

Dr. Yaviç: Sosyal mesafe diyenler kural tanımıyor

Kontrolsüz kararlar nedeniyle vakalarda artış yaşandığını belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, "sosyal mesafe diyenler, kurallara uymuyor" diyerek tam kapanma önerdi.

Türkiye'de 1 Mart itibariyle başlatılan "kontrollü normalleşme süreci" sonrası koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan ölüm ve vaka sayılarında ciddi artış yaşandı. Daha önce "düşük" ve "orta riskli" olan iller de hızla "yüksek riskli" kategorisinde yer almaya başladı. Uzmanlar, önlem alınmaması halinde ölüm ve vaka sayısının daha da artacağı uyarısında bulunuyor. 

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, hükümetin salgın politikaları ve bunun yaşanan artıştaki etkisini değerlendirdi. 

'KONTROLSÜZ' KARARLAR

1 Mart sonrası tüm illerde vaka sayılarında ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Yaviç, bunun en büyük nedeninin rehavete kapılma olduğunu kaydetti. Artışın yaşandığı illerden birisinin de Van olduğunu söyleyen Yaviç, hastaneye başvurularda artışın devam ettiğini aktardı. Yaviç, "Türkiye geneli tüm iller risk guruplarına göre renklendirilip, mavi renkte olan iller kademeli normalleşme sürecine tabi tutuldu. Van’da bu illerden biriydi. Tedbirlerin erken ve kontrolsüz bir şekilde kaldırılmasının olumsuz yansımalarının olacağını biliyorduk. Van’da 20’lerde olan vaka artışını Sağlık Bakanlığı’nın güncellediği haritayla da teyit edildi. Van’da vakalar nedeniyle birçok okul tatil edildi. Kısa süreli bir iyilik hali, bilimsel olamayan ve ekonomik kaygılar temelli alınan kararlar ile birlikte aynı tablo yaşandı” diye konuştu.  

‘MESAFE DİYENLER KURALLARA UYMUYOR’

Kısıtlamaların kontrolsüz bir şekilde kaldırılmasıyla birlikte toplumsal hareketliliğin artığına dikkati çeken Yaviç, topluma "sosyal mesafe" uyarısı yapanların parti kongreleriyle rehavete neden olduklarını kaydetti. Yaviç, “Bir yandan toplumdan sosyal mesafe istenirken diğer yandan sorumluluk makamındaki kurum ve kişililer parti kongreleri yapması ve geniş katılımlı cenaze törenleri düzenleniyor olması rehaveti büyütüyor. Yerellerde sağlık kuruluşlarının toplumu bilgilendirme gibi bir politikası da yok. Topluma şeffaf bir şekilde aktarılan herhangi bir bilgi olmadığı için maalesef bu tablolar tekrar tekrar yaşanıyor” dedi. 

‘TAM KAPANMA' ÖNERİSİ  

İllerdeki risk durumunun her geçen gün daha da arttığını ifade eden Yaviç, vakaların azalması için "tam kapanmanın" şart olduğunu dile getirdi. Yaviç, “Kısmi tedbirlere başvurulması ve daha önce uygulanmakta olan hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının bilimsel bir temeli yok. Talep ettiğimiz şey aslında sosyal hareketliliğin azaltılmasını sağlayabilecek tam kapanma süreçlerinin politik bir kararlıkla sürdürülmesi. Toplumun yeterince desteklenememesi nedeniyle özelikle işsiz kesimler, esnaf ciddi mağduriyetler yaşadı. Ekonomik kaygılarının yarattığı baskıyla çözüm olamayacak tedbirlere başvuruluyor” diye belirtti. 

AŞI YAYGINLAŞMALI  

Salgının kontrol altına alınabilmesinde acil kullanım onayı verilen aşıların da yaygın olarak kullanılması gerektiğine vurgu yapan Yaviç, "14 Ocak itibarıyla başlanan aşı sürecinde gelinen noktada sadece 8,5 milyon kişi aşılandı. Toplumun aşıya karşı da ciddi güvensizliği var. Dolayısıyla mevcut tabloyu göz önüne alındığında 6 aylık bir süreçte bu bağışıklanmanın yapılması çok mümkün görünmüyor" diye kaydetti. 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA ELEŞTİRİ  

Sağlık Bakanlığı'nın salgın sürecini iyi yönetemediğini söyleyen Yaviç, sürece sağlık meslek örgütleri ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) dahil edilmemesini eleştirdi. Yaviç, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı süreci iyi yönetememekle birlikte, toplum sağlığını önceleyen sağlık örgütlerini de bu sürece dahil etmedi. Başından beri bu politikaların başarısızlıkla sonuçlanacağını, dolayısıyla pandeminin ağır tablosunun bedelini toplumun ödeyeceğini söylüyoruz. Pandemi süreci gerçek ve bilimsel veriler göz önünde bulundurularak, toplumun ihtiyacı olan tedbir ve kısıtlamalarla yönetilmeli."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.