Dolar ve euroda yüksek seyir

Dolar ve euroda yüksek seyir

Trump'ın attığı tweet nedeniyle oluşan gerginlik azaldı ancak dolar ve euro rekora yakın seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’ın, Başkan Donald Trump’ın Suriye hakkında henüz son kararını vermediği yolundaki açıklaması, piyasalarda gerginliği azalttı. Dolar ve euro yeni güne, dünkü rekor düzeylerinin 5-6 kuruş altında başladı.

Sanders, bir gazetecinin Başkan Trump’ın “Rusya hazır ol, füzeler geliyor” mesajının ne anlama geldiğini sorusuna, “Önümüzde birkaç seçenek var, bunları değerlendiriyoruz ve bu seçeneklerin hepsi masada. Henüz o noktada son karara varılmadı. Başkan Trump bir zaman çizelgesinde karar kılmadı ve seçeneklerin hepsi değerlendiriliyor” yanıtını verdi.

Dolar dün yüzde 1.97 artarak 4.1938 lira ile yeni tarihi rekor düzeye tırmandıktan sonra, yeni güne 4.14 – 4.15 aralığında, dün yüzde 1.21 artarak, 5.1941 lira ile yeni tarihi rekor düzeyine tırmanan euro da 5.12 – 5.13 aralığında başladı.

Dövizlerdeki hızlı tırmanış Borsa İstanbul’a da satış olarak yansıdı ve BIST100 Endeksi günü yüzde 1.32 düşüşle 109 bin 253 puandan kapattı.

TİCARET SAVAŞLARI

ABD ile Çin ekseninde yoğunlayan “ticaret savaşları” ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün açıklanan tutanaklarına da yansıdı. Tutanaklara göre, Trump yönetimi ve Çin arasında 50 – 60 milyar doları bulabilecek “gümrük vergisi misillemeleri” Fed’in karar vericilerini endişelendiriyor. Fed yetkililerine göre, söz konusu gümrük vergilerinin uygulanması halinde, ABD’nin büyümesine zarar verebilir ve tüketici fiyatlarını artırabilir.

Fed’in 20-21 Mart’ta yaptığı ve faiz oranlarını 25 baz puan  yükselttiği para politikası toplantısının tutanaklarında “Üyelerin büyük çoğunluğu, diğer sorunların ve ticaret politikalarıyla ilgili belirsizliklerin yanı sıra diğer ülkeler tarafından misilleme eylemleri olasılığını ABD ekonomisi için aşağı yönlü riskler olarak tanımladı” denildi.

Tutanaklara yansıyan görüşlere göre, Trump’ın yakın zamanlarda açıkladığı teşvikler de, “reel faiz oranları üzerinde” nasıl bir etki yaratabileceğine ilişkin “belirsizlikler” içeriyor ve bu da Fed yetkililerini endişelendiriyor.

Fed’in 1 Mayıs’ta yapacağı bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarında artış beklenmese de, Haziran ayı ortasında yapılacak diğer toplantıda ikinci faiz artışının geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.