Dolar gece saatlerinde 5.85'i gördü

Dolar gece saatlerinde 5.85'i gördü

Yeni yılın ilk işlem gününde 5.30 seviyelerinde seyreden dolar, gece yarısı ani bir yükselişle 5.85 seviyelerini gördü. Dolar günü 5.48 seviyesinden açtı.

Dolar kuru gece saatlerinde hareketli anlar yaşadı. Dolardaki artışa paralel şekilde euro da yükselişe geçti.

2019’un ilk işlem gününe 5.30 seviyelerinde seyreden dolar gece yarısından sonra sert bir yükselişle 5.85 seviyelerini gördü. Güne 6.09 seviyesinden başlayan euro ise 6.43 seviyesine yükseldi.

Saat 09.15 itibariyle 5.48, euro ise 6.22 seviyesinden işlem gördü.

Çeyrek altın 372, tam altın ise 1488 liradan satılıyor.

DÖVİZ NEDEN DALGALANDI?

Apple’ın Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret ederek ciro beklentisini düşürmesi sonucu yatırımcıların daha az riskli varlıklara yönelmesi, tatil dolayısıyla işlem hacminin düşük olduğu döviz piyasalarında dalgalanmaya neden oldu.

Japon yeni, güvenli liman talebiyle birkaç saniye içinde başlıca para birimleri karşısında yükseldi. Uzmanlara göre Japon parasındaki hareket, Japonya’nın dört gündür tatilde olmasından kaynaklı düşük likidite ortamındaki algoritmik işlemlerle şiddetlendi.

Apple’ın açıklamasının ardından, yen dolar karşısında yüzde 1.4 yükselerek 107.38’e ulaştı. Dolar endeksi ise yüzde 0.32 düşüşle 96.51’e geriledi.

Stratejist Orkun Gödek, dolar/TL’de 5.70 üzerine sert harekete ilişkin Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Herkesin birbirine sorduğu ‘gece TL’de ne olmuş yahu?’ sorusunun yanıtı Japon yeninde. Sydney saatiyle 9.30’da yen AUD’ye karşı yüzde 8, liraya karşı yüzde 10 primleniyor. Hareket 7 dakika sürüyor. Bizde algoritmik işlemlere eleştiri yapmak cennetten yasak meyveyi almak gibi karşılanıyor ancak dünyada bu işin ucu kaçtığında kimse işlemlere ya izin vermeyecek ya da sınırlama getirecek. Olan biten bu” değerlendirmesini yaptı.

AKBANK’TAN UCUZA DOLAR SATIŞI

Öte yandan daha önce yine gece saatlerinde kamu bankalarınca yapılan ucuza dolar satışı bu kez Akbank tarafından gerçekleştirildi ve yine ‘teknik sorun’ iddiası öne sürüldü. 5 TL’nin altında gerçekleşen dolar satışıyla ilgili bankadan şu açıklama yapıldı:

“01.01.2019 Salı günü 02:28 – 03:41 saatleri arasında piyasanın sığlığı dolayısıyla oluşan alım satım marj açıklığı sonucu sistemimizde kurlar piyasaya göre düşük kalmıştır. Müşterilerimizin ve bankamızın zarar görmemesi için döviz alım satımı geçici olarak durdurulmuş, sonrasında normal işleyişine dönmüştür.”

Akbank’tan yapılan açıklamada söz konusu zaman diliminde ucuza dolar alan kişilerin işlemlerinin iptal edilip edilmediği hakkında ise bilgi verilmedi.

GÖZLER ENFLASYONDA

Türkiye’nin aralık enflasyon verileri bugün açıklanacak. Kasımda yüzde 21.62 olan yıllık enflasyonun önceki aya göre daha düşük bir rakam olması bekleniyor. Buna göre Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 20.60 olması bekleniyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.