Dolar 6,85 seviyesinde, gözler Merkez'de

Dolar 6,85 seviyesinde, gözler Merkez'de

İstanbul serbest piyasada dolar 6,85 liradan, euro 7,71 liradan güne başladı. Merkez Bankası'nın ise bugün faiz indirimine devam etmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınına ilişkin artan ikinci dalga endişeleriyle negatif seyrediyor. Türkiye’de ise Merkez Bankası’nın (MB) faiz kararı bekleniyor.

ABD, Covid-19 salgınının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ederken, ülkede virüs bulaşan kişi sayısı 2,4 milyona ulaştı. Salgında vaka sayısında beklenen iyileşmenin sağlanamaması, ikinci dalgaya ilişkin endişeleri artırırken, ekonomik toparlanmanın tehlikeye girebileceği düşüncesi ile dün pay piyasalarında satışlar güçlenirken, petrol fiyatları geriledi.

Ekonomiye ilişkin hızlı toparlanma beklentilerinin azalmasının bir nedeni de Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) küresel ekonomiye ilişkin daralma tahminini bu yıl için yüzde 3’ten yüzde 4,9’a revize etmesi oldu.

Bu gelişmelerle dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen New York borsasında, Dow Jones endeksi yüzde 2,72, S&P 500 endeksi yüzde 2,59 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,19 değer kaybetti.

Avrupa pay piyasalarında da satışların etkili olduğu görüldü. Almanya’da DAX endeksi yüzde 3,43, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,11 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,92 düşüş kaydetti.

25 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Türkiye’de de gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,77 azalışla 114.448 puandan tamamladı. Dün 6,85’den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,85 seviyesinde yatay seyrediyor. Euro 7,71 liradan el değiştiriyor. Gram altın 389, çeyrek altın ise 638 liradan satılıyor.

Piyasa, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na odaklandı. AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu MB’nin bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine devam edeceğini öngörürken, politika faizine ilişkin indirim beklentilerinin medyanı 25 baz puan oldu.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.