Diyarbakır’da kadınların yürüyüşüne izin verilmedi

Diyarbakır’da kadınların yürüyüşüne izin verilmedi

Diyarbakır'da kadına şiddete karşı yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmedi. Kadınlar, HDP Sur İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde, taleplerini dile getirmek için Diyarbakır’da alanlara çıkmak isteyen kadınlara, polis tarafından izin verilmedi. Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DİKAP) çağrısıyla Sur’daki Melik Ahmet Caddesi’nden Ofis’e yürümek isteyen kadınlar yüzlerce polis ve onlarca zırhlı araçla engellendi.

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine HDP Sur İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yapıldı. Kadınlar adına ortak açıklamayı yapan Bahar Karataş Uluğ, “Her üç kadından biri şiddetin en az bir biçimine maruz kalıyorken şiddeti önlemek yerine daha etkin mekanizmalar kurmak yerine, siyasal iktidar 6284 No’lu ailenin korunması ve şiddetin önlenmesi yasasını yok etmeye çalışmaktadır.” dedi.

‘HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Yasanın uygulamadaki eksikliklerine rağmen kadınların elindeki tek yasa olduğunu söyleyen Uluğ, Meclis’te boşanma komisyonu aracılığıyla hazırlanan yüzlerce sayfalık raporlarla kadının aile içinde uğradığı şiddetin meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirtti. Uluğ “İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere imzalanan uluslararası sözleşmelerin gereği yerine getirilmeyerek en son olarak nafaka hakkının peşine düşmüşlerdir” diye konuştu.

“Kadın, erkeğe aileye daha fazla bağımlı olsun hesaplarını yapanlara bugün buradan cevap veriyoruz” diyen Uluğ, “Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkacağız aileye köle olmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘AİLE DEĞİLİZ KADINIZ’

AK Parti iktidarının, “tekçi, gerici ideoloji doğrultusunda daha kolay denetlemek ve yönetmek için kadını aile içerisine hapsetmeyi amaçladığını” söyleyen Uluğ, “AKP iktidarı bu uğurda hukuksuzlukta sınır tanımamış devletin tüm imkanlarını adeta seferber etmiştir. Aile değil kadınız, kadın bakanlığında ısrarcıyız” dedi.

Uluğ ayrıca, yaptıkları eylemi cezaevinde açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e adadıklarını dile getirdi.

Polis yapılan açıklamadan sonra “Kamu güvenliği”ni gerekçe göstererek kadınların toplu olarak dağılmalarını engelledi. Parça parça dağılan kadınlar, polisin uygulamalarına tepki gösterdi. Kimi polislerin eyleme katıldıktan sonra dağılan kadınlar için kendi aralarında “vuralım dağılsınlar” demesi ise dikkat çekti.

Kadınlar açıklama boyunca sık sık “Direnen kadınlar onurumuzdur”, “Jin, jiyan, azadi” sloganlarını attı. Eyleme HDP milletvekilleri Semra Güzel Remziye Tosun, HDP, EMEP, ESP ve KESK’li kadınların aralarında olduğu çok sayıda kadın katıldı. (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.