Diyarbakır Barosu: Kararlarını eleştirsek de tehdit karşısında AYM'nin yanındayız

Diyarbakır Barosu: Kararlarını eleştirsek de tehdit karşısında AYM'nin yanındayız

Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanı Soylu'nun AYM Başkanı Arslan'ı hedef alan konuşmasını eleştirdi.

Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’a yönelik, “Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Hadi git gel, özgürüz ya. Tamamen her şey güvenlik altında, hadi git. Niye polis koruması alıyorsun, niye eskortlarla geziyorsunuz” sözlerine tepki gösterdi.

‘YÜRÜTME TEMSİLCİLERİ ‘YARGIDA’ BULUNUYOR’

Barodan yapılan “Hiçbirimiz güvende değiliz” başlık açıklamada, Türkiye’de son yıllarda kuvvetler ayrılığından uzaklaşıldığı belirtildi. Yargının yürütmeye bağlı hale geldiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İşlevsiz bir yasama organı ve yürütmeye tamamen bağlı bir yargı! Artık kuvvetler arasında bir denge olmadığı gibi bunu mümkün kılacak bir denetleme mekanizması bulunmamaktadır. Yürütme temsilcileri ‘yargıda’ bulunmaktadırlar. Hakimiyet ve hüküm iktidara aittir ve kimsenin denetlemesine izin yoktur artık. Devlet iktidarını kullananlar hiçbir hukuki kurala bağlılık hissetmemekte ve hiçbir denetim mekanizmasını kabul etmemektedirler.”

‘YURTTAŞLARIN HUKUKİ GÜVENLİĞİNİ DE TEHDİT EDİYOR’

Süleyman Soylu’nun sözlerinin açık bir tehdit olarak nitelendirildiği açıklamada, “Görev ve yetkisini kullanan Anayasa Mahkemesi Başkanına yönelik ‘Bisikletle işe gitmeye cesaretin var mı? Korumasız dolaşamazsın.’ şeklinde kaba bir tarzda kamuoyu önünde açık tehdit etmiştir. Anayasa Mahkemesi Başkanını bile bu denli kaba bir tarzda tehdit eden bir anlayışın tüm yurttaşlar açısından daha ağır bir tehdit ve güvensizlik oluşturduğu açıktır. Yurttaşların hukuki güvenliğini de tehdit eden bu tutum ve davranışı kabul etmiyoruz” denildi.

Hükümete hukuka uyma çağrısı yapılan açıklama şöyle sona erdi: “Siyasal iktidarı hukuk içinde davranmaya, AYM başkanına yönelen bu açık tehdit karşısında hukuk örgütlerini ve yargı organlarını tutum alamaya davet ediyoruz. Temel hak ve özgürlükler konusundaki birçok kararını eleştirsek de, Anayasa Mahkemesi Başkanı şahsında hukukun üstünlüğü ilkesine yönelik bu tehdit karşısında yerimiz elbette Mahkemenin yanıdır.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.