Dışişleri Bakanlığı'ndan 'ateşkes' açıklaması: Desteğimiz tam

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'ateşkes' açıklaması: Desteğimiz tam

Dışişleri Bakanlığı, BMGK'nın 'Suriye’de insani ateşkes kararını' Türkiye'nin memnuniyetle karşıladığını açıkladı: Kararın tam olarak uygulanması çağrısına desteğimiz tam.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilen Suriye’de insani ateşkes kararıyla ilgili soruya yazılı yanıt verdi. Sözcü Aksoy, BMGK’nın kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan terör örgütleriyle mücadelesini sürdürecektir” ifadesini kullandı.

BMGK, Doğu Guta başta olmak üzere, Suriye’de kötüleşen insani durum karşısında, acil insani yardımların erişimine ve tıbbi amaçlı tahliyelere imkan tanınması maksadıyla, çatışmaların gecikmeksizin durdurulması ve en az 30 gün ‘insani ateşkes’ kararı almıştı.

Dışişleri Sözcüsü Aksoy, karara ilişkin  “Türkiye, Suriye’de ateşkesin tesisi, çatışmaların durdurulması ve gerginliğin azaltılması konusunda en başından beri her platformda çaba harcamakta ve uluslararası toplumun bu yöndeki adımlarını desteklemektedir” ifadesini kullandı.

Aksoy, Türkiye’nin, İdlib’de tesis ettiği 6 gözlem noktasının da bu çabaların somut bir tezahürü olduğu görüşünü savundu.

‘ENDİŞELERİMİZİ SURİYE VE İRAN’A AKTARDIK’

Aksoy, şunları söyledi: ‘Türkiye, Doğu Guta’da artan ihlallerden ve sivillere yönelik uygulanan kuşatmanın yol açtığı kötüleşen insani durumdan duyduğu endişeyi muhtelif açıklamalarda dile getirmiş ve bu ihlallere son verilmesi çağrısında bulunmuştur. Bu konudaki endişelerimizi, rejimin garantörü konumundaki Rusya ve İran’a da aktarmış, rejimin sivillere yönelik saldırılarının ve ateşkesi ihlallerinin gerginliği azaltma bölgelerindeki ortak gayretlerimizi sekteye uğrattığına dikkat çekmiştik.”

AÇLIĞA MAHKUMİYET SİLAH OLARAK KULLANILAMAZ’

Kesintisiz insani yardım erişiminin sağlanmasının, uluslararası hukukun bir gereği olduğunu belirten Aksoy, şunları kaydetti: “Açlığa mahkumiyetin sivil halka karşı bir silah olarak kullanılması kabul edilemez. Bugünkü kararda da atıfta bulunulan 2268 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tam olarak uygulanması çağrısına desteğimiz tamdır. Türkiye, şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da bir yandan insani planda Suriye halkının çektiği acıların dindirilmesine yönelik katkılarını ve bu bağlamda başta BM olmak üzere uluslararası toplumun çabalarını desteklemeye devam edecek; diğer yandan, Suriye’deki insani krizin kökeninde yatan ihtilafın sona erdirilmesine ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğini tehlikeye atan terör örgütleriyle mücadele edilmesine yönelik gayretlerini sürdürecektir.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.