Dış basın seçim iptalini nasıl gördü?

Dış basın seçim iptalini nasıl gördü?

Batı basınında seçimlerin iptalini konu eden haberlerde karara ilişkin sert bir eleştiri tonu kullanıldı

YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesinin ardından pek çok yabancı basın kuruluşunun haber ve yorumlarında Reuters’ın haberinde yer alan CHP’nin “düpedüz diktatörlük” belirlemesinin altı çizildi.

The Independent: Sonun başlangıcı

The Independent’ın İstanbul merkezli Orta Doğu muhabiri olan Borzou Daragahi’nin imzasını taşıyan haber, “Muhalif Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘Adalete susadık,’ dedi” başlığını taşıyor. “Türk yetkililer İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar vererek Erdoğan muhaliflerinin kazanmasını engelledi” ifadelerini kullanan Daragahi, haberini görüş aldığı bir politik yorumcunun söyleriyle bitiriyor, “Ekonominin üzerine yıkıldığı AKP, tek başına kaldığını hisseden insanlar için kahraman yarattı. Bu sonun başlangıcı.” 

NYT: AKP içinde iki cephe mücadele etti 

Batı basınında iptal kararıyla ilgili en geniş yazı yorumlardan birine yer veren New York Times’ın İstanbul Büro Şefi Carlotta Gal imzasını taşıyan yazıda, “İptal kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan için ezici bir yenilgiyi temizlemiş oldu. Karar, toplumsal hoşnutsuzluk ve yeni bir ekonomik kriz beklentisini artırdı” ifadelerine yer verildi. Gal’in sert vurgular taşıyan yazısında  “Erdoğan, gazetecileri tutukladı, hasımlarını tecrit etti, polise, orduya ve mahkemelere karşı kitlesel temizlik yürüttü. Yetkilerini anayasayla güçlendirdi” şeklinde hatırlatmalara yer verildi. CHP’li Mahmut Tanal’ın  kararı Twitter’da “hukuk cinayeti” ve “kara leke” olarak tanımlayan açıklamalarına yer veren Gal, iptalin ardından İstanbul sokaklarındaki ‘tencere-tava’ protestolarına da değindi. Gal’in yazısında seçimlerin ardından AKP içinde İstanbul’u elinde tutmaya kararlı hırslı ve şahin yetkililerden oluşan dar cepheyle, yenilgiyi kabul eden partinin daha kıdemlilerinden oluşan geniş bir cephe arasında şiddetli bir güç mücadelesi yaşandığı ve bu mücadeleyi Süleyman Soylu ve Berat Albayrak’ın başını çektiği öne sürülen ‘şahin cephenin’ kazandığı ileri sürüldü.

FT: Siyasi kargaşa olasılığı

İngiltere’nin etkili ekonomi gazetesi Financial Times’taki haberde, İstanbul seçimlerinin iptali Türkiye'deki siyasi kargaşa riskini artırdı yorumuna yer verildi. Haberde, kararın "Türk demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan'a yönelik eleştirileri artıracağı" vurgusu da yapıldı. Ayla Jean Yackley ve Robin Wigglesworth imzalı haberde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Adıgüzel'in "Bu düpedüz diktatörlüktür!" sözlerine yer verilirken AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın geçen ay Erdoğan'a "Avrupa değerlerine" bağlı kalma ve seçimin sonuçlarına saygı duyma çağrısı yaptığı da hatırlatıldı. Kararın zaten endişeli olan yatırımcıların güvenini daha da sarsacağı öne sürülürken Türk Lirası'nın ABD doları karşısındaki değer kaybına değinildi. İmamoğlu'nun, muhalefeti Erdoğan’a karşı harekete geçirdiği belirtildi.

WP: Erdoğan için çok riskli bir hamle 

Washington Post’ta gazetenin İstanbul büro şefi Kareem Fahim’in imzasını taşıyan haberde Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nün Türkiye Çalışmaları yöneticisi Gönül Tol’un görüşlerine yer verilmiş. Tol, YSK kararını değerlendirirken; “Erdoğan için çok riskli bir hamle, eğer seçimleri kaybederse hazmedilmesi daha da zor bir durumla karşı karşıya kalacak. Kazanırsa da bu gerçek bir galibiyet olmayacak” yorumunda bulundu.

Guardian: İtirazlar yükseliyor

Reuters’tan aktardığı habere, “Türkiye, İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerini yenilemeye karar verirken itirazlar yükseliyor” başlığını atan Guardian da İmamoğlu’nun sözlerini ve Adıgüzel’in “düpedüz diktatörlük” tepkilerini öne çıkarıyor. Erdoğan’ın İstanbul’da 25 yıl sonraki ilk kez mağlup olduğu, 31 Mart’taki seçimin Türk ekonomisindeki döviz krizinin ardından Erdoğan için ilk test olduğu hatırlatılıyor. Türk Lirası’nın zayıflaması ve doların 6.10 TL’ye çıkışından bahsediliyor.

BBC muhabiri: AKP bölünebilir

BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen ise Twitter üzerinden yaptığı yorumlarda ise ‘’AKP’nin kendisi de bölündü - bazıları gerçekten kazandıklarına inanıyor, diğerleri ise kaybettiklerini biliyor ve bu partiyi bölebilir’’ iddiasında bulundu.

JP: Ekonomi daha kırılgan hale gelecek

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post da haberi Reuters’tan aktarırken “Türkiye, Erdoğan’ın AKP’sinin kaybettiği seçimleri tekrarlayacak” başlığına yer verdi. Haberde, Ekonomist Timothy Ash’in “Türkiye’de demokrasi algısına zarar veren bu durum, ülkeyi ekonomik açısından kırılgan hale getirecek” görüşüne de yer verildi.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.