DİERG: Anadilde eğitim dersi seçilsin

DİERG: Anadilde eğitim dersi seçilsin

DİERG, okullarda anadil dersi seçimi çağrısında bulundu. Eksiklikler konusunda destek olacak.

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), ortaokullarda anadil seçimine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada ebeveynlere çağrıda bulunan DİERG, “Ortaokullarda ders seçme dönemi 9 Ocak 2020’de sona erecek. Ortaokulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin ve ebeveynlerin kendi anadili olan seçmeli dersi tercih etmelerini öneriyoruz” hatırlatmasında bulundu.

Anadilinde eğitim için öğretmenlerin de gerekli bilgilendirmeyi yapmasını isteyen DİERG açıklamasında şöyle denildi: “Kürtçe (Kırmançça-Zazaca- ile Kurmançca) dışında okullarda Adıgece (Kiril ya da Latin Alfabesine göre), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça dersleri tercih edilebiliyor. Milliyeti farklı öğrencilerin anadiliyle bir dönem için bile olsa temas etmesi, tanışması, anadilini ders kitabında görmesi ona anadilini, benliğini tanıma, koruma ve devretme şansı verecektir. Çağrımız sadece devlet okullarına değil, özel okullara da yöneliktir. Anadili öğretimini amaçlayan dersler diğer seçmeli dersler kadar önemlidir. Öğretmenleri ve okul yöneticilerini seçmeli anadili dersleri ve içeriği hakkında öğrencilerimizi gerektiği kadar bilgilendirmeye davet ediyoruz.”

‘ÖĞRENCİLER BAŞKA ANADİLLERİ FARK ETSİN’

Ortaokullardaki seçmeli anadili derslerinin yetersiz olduğunun belirtildiği açıklamada, “Henüz başlangıç aşamasında da olsa bazı öğrenciler anadillerini okulda işitme ve okuma mutluluğu edinecek, bazı öğrenciler ilk kez anadiliyle tanışacak, dilini sahiplenecek ve birkaç kelimeyi de olsa gündelik dilde kullanmaya başlayacak, hatta aile arasında konuşulmasını bile sağlayabilecektir. Anadili Türkçe olsa bile, farklı anadili derslerini seçecek öğrenciler başka anadillerinin varlığını fark ve kabul edebilecektir. Türkiye’de anadili ve/veya babadili Kürdçe olan milyonlarca öğrenci de öğrenimine devam etmektedir. Anadili Kürtçe olsun olmasın, milliyeti Kürt olsun olmasın; öğrencilerin Kürtçeyi de seçmeli ders olarak tercih etmesinin güçlü ve uzun vadeli olumlu etkileri olacaktır” denildi.

DİERG, DESTEK OLACAK

Açıklamada son olarak seçmeli Kürtçe dersi tercihinde karşılaşılacak sorunların aşılmasına ilişkin destek sunulacağı belirtilerek, “Merak edilenler, sorular, tercihte yaşanan sorunlar, tercih edilen okullarda öğretmen, derslik ve ders materyali eksikleri, yetersizlikleri [email protected] adresine bildirilirse; ihtiyaçların ve aksaklıkların belirlenmesi ve giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, il ve ilçe müdürlükleri nezdinde her türlü girişim DİERG tarafından yapılacaktır” denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.