'Devlet adım atsın, açlık grevi bitsin'

'Devlet adım atsın, açlık grevi bitsin'

Demokratik İnanç ve Kanaat İnsanları adlı inisiyatif, açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda açlık grevlerini bitmesi için devletin adım atması istendi.

Demokratik İnanç ve Kanaat İnsanları adlı inisiyatif, HDP Diyarbakır il binasında açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Barış Anneleri ve yakınları açlık grevinde olan insanlar katıldı.

DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 172 gündür süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdürdüğü ve Güven’in temel talebinin 1999’dan beri İmralı özel cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın üzerinde uygulanan tecridin kaldırılmasına yönelik olduğu hatırlatıldı.
Güven’den sonra cezaevlerinde binlerce mahpusun açlık grevine başladığı vurgulanarak, “Açlık grevi direnişçilerinin ortak talebi TC devletini, kendi yasalarına ve anayasasına bağlı kalarak mutlak tecrite son vermesidir. Bu talep insani, ahlaki, hukuki ve meşru bir taleptir” denildi.

‘TALEPLER SAHİPLENİLSİN’

İnanç ve Kanaat İnsanları’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bizler Anadolu ve Mezopotamya halkları olarak asırlardır bir arada yaşamayı başarmış, yaşadığımız sorunların birçoğunu şiddete başvurmadan diyalog ve müzakere yolu ile çözmüş ve bu konuda zengin deneyimlere sahip olan bir kültürden geliyoruz. Hem hukuken hem de kültürel olarak temel alacağımız referanslar bize yürüyeceğimiz yolda ışık tutmaktadır.
Dolayısı ile yetkilileri tarihe, kültüre ve çağdaş hukuka dönüp, pozitif ve toplumu kapsayıcı adımları atmaya,bu noktada mutlak tecrit ile ilgili yasal ve hukuki prosedürlerin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyor ve uyarıyoruz.
Hükümetin ve ilgili kurumların sorunun çözümü için adım atmasını sağlamak adına barolar ve insan hakları kuruluşları başta olmak üzere bütün demokratik sivil toplum örgütlerini açlık grevi direnişçilerinin taleplerini sahiplenmeye ve destek vermeye çağırıyoruz.
Aynı zamanda mutlak tecridin uluslarası toplumun bir sorunu olduğu gerçeğinden yola çıkarak CPT başta olmak üzere Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, BM vb kurumların insan hakları evrensel beyannamesi ve sözleşmeleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin adım atmasını sağlamak için acil girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.”

İnanç ve Kanaat İnsanları’nın deklarasyonunda şu talepler yer aldı:

• Açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin, taleplerimiz olduğunu belirtiyor;
• Yaşamın her alanında aktif bir şekilde bu taleplerin karşılanması için açlık grevi direnişçileri ile dayanışma içerisinde olacağımızı belirtiyoruz.
• Buna bağlı olarak, tüm demokratik kurum, kuruluşları ve toplumun tüm kesimlerini açlık grevi direnişçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz.
• Bilinmelidir ki, özgür ve demokratik bir toplumsal yaşamın gerçekleşmesi ile Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kırılması arasında son derece önemli bir bağ vardır.
• Ulusal ve Uluslar arası bütün hukuk, insan hakları ve demokratik kurum ve kuruluşları Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi Anayasa ve yasalarına bağlı kalarak tecridi sonlandırması için harekete geçmeye çağırıyoruz.
• Devleti ve ilgili devlet organlarını yasalarının ve anayasasının gereklerini yerine getirerek sorunu acil bir biçimde çözmeye çağırıyoruz. (DUVAR)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.