Depremzedeler kendileri ve hayvanları için çadır istiyor

Depremzedeler kendileri ve hayvanları için çadır istiyor

İran’da yaşanan deprem nedeniyle neredeyse tüm ev ve ahırları yıkılan Başkale'ye bağlı Gelenler Mahallesi sakinleri çaresizlik içerisinde.

İran’ın Türkiye sınırındaki Xoy kentinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem, Van’ın Başkale ilçesine bağlı dört köyde yıkıma neden oldu. Bu yıkımların en büyüğü ise Gelenler (Qîyatî) Mahallesi'nde yaşandı. Kimsenin yaşamını yitirmediği mahalledeki neredeyse tüm ev ve ahırlar yıkıldı. 

Büyük bir tahribatın yaşandığı mahallede yüzlerce hayvan yıkılan ahırların enkazı altında kalarak öldü. Depremin ikinci gününde mahallede çadırlar kurulmaya başlanırken, önceki gece etkili olan soğuk havadan dolayı yeni doğan onlarca kuzunun öldüğü belirtildi. 

MAHALLENİN NEREDEYSE TAMAMI YIKILMIŞ DURUMDA

Depremin yol açtığı yıkım mahallenin iç kısımlarında çok daha ağır olurken, özellikle briket ve kerpiçten yapılan evlerin tamamının yıkıldığı görüldü. Yıkılan bu evlerden bazılarında sabah kahvaltısı için kurulan sofralar hala olduğu yerde. Bazılarının duvarlarda asılı fotoğraflar ise depremin yarattığı tahribatı gösterir seriyor. 

Kendileri için kurulan çadırların yeterli olmamasından şikayet eden mahalle sakinleri, özellikle hayvanları için çadır kurulmasını istiyor.

25-02-2020-gelenler-mahalle-halk10.jpg

'ÇADIRLARIMIZ BİR AN ÖNCE KURULSUN'

Yaşadıklarını anlatan depremzedelerden Şükrü Aldemir, “8 çocuğumun var. Depremin yaşandığı an eşim dışarıda ekmek pişiriyordu. O sırada tandır evinin olduğu yer yıkıldı. Eşime bir şey olmadı. Sadece bir çocuğumun kolundan yaralandı” diye belirtti.

Deprem sonrası gelen yetkililerin beraberlerinde getirdikleri çadırları kurmadan yola bırakıp gittiğini söyleyen Aldemir, “Ben bu çadırı nasıl kuracağım? Biz burada bu halde ne yapacağız? Deprem günü bir çadır verdiler ve 8 aile bir çadırda kaldık. Çadır o kadar soğuktu ki çocuklar uyuyamadı. Çadırlarımızın kurulmasını ve yardımların tam olarak yapılmasını istiyoruz” dedi. 

ENKAZDAN ÇIKARILDI

Tandırda ekmek pişirdiği sırada yıkılan barakanın altında kalıp, çocuklarının yardımı ile bulunduğu yerden çıkarılmış eşi Pembe Aldemir ise, yaşadığı onları “Çocuklarım o sırada ‘annemiz enkazın altında kaldı’ diye bağırdılar ve hepsi merdivenlerden atladı. Biraz uğraşın sonunda zor da olsa enkazdan çıktım” sözleriyle dile getirdi.

Çadırda kaldıkları dün geceyi çok zor geçirdiklerini söyleyen Aldemir, “Hayvanlarımız enkazın altında kaldı. Durumuz şuan çok kötü ve acilen barınmamız için bir çare bulunmasını istiyoruz" diye belirtti.

'BİZE DEĞİL HAYVANLARA ÇADIR KURSUNLAR'

Depremzedelerden Salih Kaya ise, şu ana kadar çadır alamamış olmaktan şikayetçi. Kaya, yetkililere şu sözlerle seslendi: “Onlardan tek ricamız hayvanlarımız için çadır kurmalarıdır. Bizler bir battaniye ile idare edebiliriz ama hayvanlarımız karın üstünde kalıyor ve hepsi ölecekler. Akşam hayvanlarımız karın üstünde kaldı ve birçok kuzumuz öldü. Biz insanlar yine bir şekliyle idare edebiliriz ama hayvanlarımız ölürse biz ne yapacağız? Çünkü bizim işimiz, gücümüz ve hayatımız bu hayvanlara bağlı. Bir kez daha söylüyoruz; çadır gelmezse hayvanlarımızın tamamı ölecek. Burası akşamları çok soğuk oluyor. İlk akşam 10 kuzu soğuktan öldü. Bu nedenle hayvanlarımız ölmeden çadırın kurulmasını istiyoruz." 

'ÇOCUKLARIMIZ PERİŞAN OLDU'

Mahalle sakinlerinden Dindar Gürgüz’ün sahip olduğu 100 hayvandan depremde 50’si enkaz altında kalarak telef olmuş.

Kuzularının ise soğuktan öldüğünü söyleyen Gürgüz, “Şuan hiç kuzum kalmadı. Çadırımız yok, çocuklarımla karın üstünde perişan bir durumdayız. Çadır getirmişler ama daha kurmamışlar. Hayvanlarımız karın üstünde bu geceyi geçirecek. Bir an önce bu sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz" dedi. 

'ÇOCUKLARIM VE HAYVANLARIM İÇİN ÇADIR İSTİYORUM'

Depremzedelerden Sadi Tekin “Bir kısım hayvanım enkaz altında kaldı kuzularımız da soğuktan ölüyor. Halen hayvanlar için çadır vermediler. Bize verilen çadırlar da sıcak değil. Hayvanlarımız dışarıda üşüyor” diyerek, kendileri ve hayvanlarının barınabileceği sıcak yerler inşa edilmesini istedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.