'Demirtaş'ın sözlerini hepimiz merak ediyoruz'

'Demirtaş'ın sözlerini hepimiz merak ediyoruz'

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yarın Sincan'da görülecek duruşması öncesi HDP Ankara İl Örgütü ve HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun katılımıyla duruşmaya katılım için ortak açıklama yapıldı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı davanın duruşması 12, 13 ve 14 Aralık tarihlerinde saat 10:00’da Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görülecek.

Demirtaş’ın duruşması öncesi HDP Ankara İl Örgütü, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Şair Ahmet Telli, KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık ve Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dinçer Demirkent’in katılımıyla Tüm Bel-Sen’in konferans salonunda ortak açıklama yapıldı.

‘DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİNİ HEPİMİZ MERAK EDİYORUZ’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’nin Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği kararında, makul sürede yargılanma, özgürlük, güvenlik ve seçilme hakkının ihlalini tespit ettiğini hatırlatan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AİHM’in 18’inci madde ihlali tespitiyle Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandığını ortaya koyduğunu aktardı. HDP’ye yönelik operasyonların da siyasi nedenlerle olduğunu belirten Kerestecioğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Yargının siyasi olduğunu üzülerek izliyoruz. Bunu bir hukukçu olarak ciddi üzüntü duyarak izliyorum. Bu şartlar böyle devam etmeyecek. AİHM kararının ardından öngörebildiğimiz başka karar söz konusu oldu. İstinaf Mahkemesi aylarca süren karar verme sürecini hızlandırarak Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada verilmiş kararı onadı ve arkadaşlarımız hükümlü hale geldiler. Bu kararla verilen ceza 4 yıl 8 aydı. 5 yıl olmadığı için Yargıtay’a gidilemeyecekti, başka bir itiraz yoktu ve karar kesinleşti. Biz bu kararla Türkiye’nin en iyi hikâye anlatıcılarından birisini de, Sırrı Süreyya Önder’i de cezaevine gönderdik. O hikâyeler cezaevlerinde anlatılmaya devam ediyor. Selahattin Demirtaş’ın sözlerini hepimiz merak ediyoruz. Onun sözleri engellenemiyor. Dün attığı tweetler gibi göz göze izleyerek yarın ve diğer günler Sincan Cezaevi kampüsünde olacağız. Bütün kamuoyu onu dinlemeye ve izlemeye oraya gelsin davet ediyoruz. Hep birlikte sonrasında Selahattin Demirtaş’ın sözlerini diğer yerlere taşıyalım.”

‘SELAHATTİN DEMİRTAŞ DA REHİN TUTULMAKTADIR’

Demirtaş’ın tutuklu bulunmasına ilişkin konuşan Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti, “Kürsüde, mitinglerde söylediği şeylerden dolayı yargılanamaz. Asıl önemli olan milletvekili dokunulmazlığının nasıl kaldırıldığıdır. Türkiye’de bir parlamento olacaksa bütün parlamanterlerin, bütün istediklerini bağımsız ve özgürce söylemesi gerekir. Türkiye’de bir yargı olacaksa bütün yargıçların vicdana göre karar verebilmesi gerekir. Bugün Türkiye’de düşman hukuku olduğu için istenilen milletvekili rehin tutulabilmektedir. Türkiye’de bir değişim, gelecek umudu olabilecek Selahattin Demirtaş da rehin tutulmaktadır.”

‘YARINI ELE GEÇİREMEZSİNİZ”

Bir hafta önce Van’a kültür etkinliğine gittiğini ve burada gençlerle sohbet ettiğini belirten şair Ahmet Telli ise şöyle konuştu, “Oradaki gençlerle sohbet ederken onların konuşmalarından bir siyasi görgü hissettim. Zaman onlara siyasi görgü kazandırmıştı ve politik söylemleri hep insana ve geleceğe dairdi. O günlerde işi bitiririz sözü kulaklarımda çınlıyordu. İşi bitiririz sözünü söyleyen kişi politik ve siyasi bir kişiydi. Ama bu üslup hiç de siyasi ve politik bir üslup değildi. Bu üslup bugünü ele geçirme üslubudur. Bugünü ele geçirenler işi bitirebilirler ama Selahattin Demirtaş ve Van’daki gençler gelecekten bugüne konuşuyorlar. Geleceği elbette onlar belirleyecektir. İşi bugün bitirebilirsiniz ama yarını ele geçiremezsiniz.”

‘SESİMİZİ HAYKIRMAK İÇİN  MAHKEMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Demirtaş’ın 12 Aralık Çarşamba (yarın) başlayacak  duruşması öncesi katılım çağrısı yapan HDP Ankara İl Örgütü’nün açıklamasından öne başlıklar ise şöyleydi:

DURUŞMAYA GELİYORUM SÖYLEYECEKLERİM VAR: AİHM kararına rağmen Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliyesi reddedilen eski Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, “12 Aralık’taki duruşmaya geliyorum söyleyeceklerim var” dedi. Bizler de siyasi rehine olarak tutulmasını kabul etmediğimiz, yalnız olmadığını buradan Sincan’dan, Ankara’dan büyük insanlığa dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz. AİHM siyasi nedenlerle tutuklandığı, ifade, seçme ve seçilme özgürlüğünün ihlal edildiği, serbest bırakılması gerektiği kararını verdi.

TEAMÜLLERE AYKIRI OLARAK: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı ise “Bizi bağlamaz karşı hamlemizi yapar işi bitiririz” açıklamasını yaptı. Bu karşı hamle istinaf mahkemesince teamüllere aykırı olarak Sayın Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder hakkındaki hapis cezasının onanması ile yapıldı. Bir ceza onama kararı da Diyarbakır Milletvekilimiz, İmralı heyeti üyesi İdris Baluken hakkında verildi.

OLDU BİTTİ’LERİ KABUL ETMEYECEĞİZ: 24 Haziran’da tutuklu iken yeniden Hakkari Milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven de serbest bırakılması gerekirken hâlâ tutuklu bulunmaktadır. Leyla Güven kendisi için uygulanan çifte standarttan kaynaklı hukuksuzluk için değil İmralı sistemi içerisinde ağırlaştırılmış katı tecrit ile sürdürülen çatışmalı dönemin bire bir ilişkisi, bağı olduğunu düşünerek ‘Tecrit kalkmalıdır’ talebi ile süresiz dönüşümsüz açlık grevini sürdürmektedir. HDP olarak ulusal ve uluslararası hukuk kuralları, evrensel insan hakları ile izah edilemeyecek bu oldu bittileri kabul etmeyeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.

DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ: Barış, adalet, özgürlük, demokratik cumhuriyet için yan yana durursak, hep birlikte mücadele edersek bu karanlık günleri aydınlığa çevirebiliriz. Türkiye halkları, meşru demokratik mücadelesiyle bunu mutlaka başaracaktır. Bu saydığımız nedenlerle Demirtaş’ı yalnız bırakmamak, şahsında ülkemizdeki adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı birleşerek sesimizi haykırmak için mahkemeye ve  dayanışmaya çağırıyoruz.

(SERKAN ALAN / DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.