Demirtaş tahliye olacakken yeniden tutuklama kararı alındı

Demirtaş tahliye olacakken yeniden tutuklama kararı alındı

Demirtaş'ın ifadesinin ardından Yüksekdağ SEGBİS ile ifade verdi. Savunmaların ardından mahkeme heyeti Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklu kalmasına karar verdi.

HDP’nin bir önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahatttin Demirtaş’ın tahliye edilmesi beklenirken yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme, Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı yaklaşık 25 aylık sürenin 4 yıl 8 aylık hapis cezasından düşülmesi kararını aldı ancak Ankara savcılığı aynı davadan yeni bir soruşturma başlatarak Yüksekdağ ve Demirtaş’ın tutuklanmalarını talep etti. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebini görüşmeye başladı. Hakimlik, 3 avukatın savunma yapmasına karar verirken Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da duruşmada savunma SEGBİS ile savunma yaptı. Savunmaların ardından mahkeme Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutukluluğuna devam kararı verdi.

Sulh Ceza Hakimliği her bir kişi için 3 avukatın savunma yapabileceğini söyledi. 3 avukatın savunma yapması diğer avukatların duruşma salonunda bulunması talebi tartışmalara rağmen mahkemece kabul edilmedi. 3 avukat salonda kalırken Demirtaş’ın sorgusu başladı.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ SEGBİS İLE İFADE VERİYOR

SEGBİS’le bağlanan Demirtaş, “Karar zaten belli kayıtlara geçsin diye birkaç söz söyleyeceğim sadece” dedi.

Demirtaş’ın savunması bitti. Birazdan Yüksekdağ’ın savunması başlayacak.

MAHKEMENİN DEMİRTAŞ İLE İLGİLİ KARARINI VERMESİ BEKLENİYOR

Yüksekdağ’ın savunması bittikten sonra mahkeme heyetinin Demirtaş’la ilgili 1 saat içinde karar vermesi bekleniyor.

YENİDEN TUTUKLAMA KARARI

Savunmaların ardından mahkeme heyeti Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklu kalmasına karar verdi.

‘OLASI TAHLİYEYİ ENGELLEMEK…’

Kararı duyuran CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “#SelahattinDemirtaş ile ilgili önemli gelişme: 26. ACM mahsup kararı verdi.  Bugün denetimli serbestlik başvurusu yapıldı.  Olası tahliyesini engellemek için Ankara Savcılığı Demirtaş’ın yargılandığı davayla aynı konudan ayrı bir soruşturma başlatıp tutuklamaya sevkini istedi” dedi.

Demirtaş hakkında Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılandığı ana davada tahliye kararı vermişti. Savcılığın aynı davada ayrı bir soruşturma başlatmasına hukukçular ise ‘olası tahliyeyi önleme’ olarak yorumluyor. Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü, Twitter’dan etiketleyerek, “Sn.  @abdulhamitgul Yargılandığı davadan tahliye edildikten sonra olası tahliyesini önlemek için tutuklamaya sevk etmek düşman ceza hukukundan da öte bir zorbalık durumudur.  Sizi, sorumluluğa davet ediyorum; HSK’yı toplayın gereğini yapın. Aksi halde bu sorumluluk size aittir” dedi.

Demirtaş’ın AİHM’deki avukatı Mahsuni Karaman kararı “AİHM BD kararını etkilemek için Demirtaş’ı kağıt üstünde tahliye ettiler. BD kararını, muhtemelen ‘içerden’ öğrendiler. Ve şimdi de tekrar tutukladılar. Ortada yeni bir soruşturma falan yok. Oyun açık ve basit: ‘Hamlemizi Yapar, İşi Bitiririz-2′” şeklinde yorumladı.

Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu ise, “İHAM duruşmasından iki gün sonra Demirtaş özgürlüğüne kavuşmasın diye yeni oyunlar” diyerek savcılığın bu kararına tepki gösterdi. Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir de şunları söyledi: “Selahattin Demirtaş’ı tutuklandığı, 3 yıldır yargılandığı ve geçen hafta tahliye olduğu suçlamadan tekrar tutuklamaya çalışıyorlar. Mahsup kararının verildiği ve tahliyesi önünde hiçbir engelin kalmadığı bugün. AİHM duruşmasından da iki gün sonra.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.