DEDEF: Munzur özgürdür, özgür akacak

DEDEF: Munzur özgürdür, özgür akacak

Munzur Gözelerinde hayata geçirilmeye çalışılan projenin kültürlerinin yok edilmesinin bir inşası olduğuna dikkati çeken DEDEF üyeleri, “Munzur özgürdür özgür akacak” dedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi’ne karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya dernek üyeleri ve birçok yurttaş katılırken, salona “Açılan soruşturmalar geri çekilsin, para cezaları iptal edilsin" ve "Peyzaj düzenlemesi altında Munzur gözelerinin tahrip edilmesine hayır" pankartları asıldı. 

Açıklamada ilk olarak konuşan DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, uzun yıllardır Dersim kültürü üzerinde gerçekleştirilmek istenen projenin hayata geçmemesi için mücadele ettiklerini belirterek “Biz aslında bu ülkenin genelinde yaşanan tahribatların bir fiilini kendi coğrafyamızdaki yansımasından görüyoruz. Buna dair verdiğimiz mücadeleler sonucunda birçok yöneticimiz tutuklandı, gözaltına alındı, para cezaları kesildi. Fakat biz coğrafyamıza bu projeyi sokmayacağız” dedi.

8 MİLYON TL BÜTÇE

Ardından ortak basın metnini okuyan DEDEF Yöneticisi Yusuf Ziya Demirçivi, Munzur Gözelerinin bir yıkım projesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizerek “Bizler Dersim halkı olarak yaşam alanlarımıza yönelik her türden yıkım projelerine karşı çıkacağız. On yıllar boyunca bu Dersim’de yaşamış çevre konusunda duyarlılık gösteren her kişi ve kurum bu sürecin meşru bir parçası olmuştur. 1’inci Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş olan ve koruma altına alınan Munzur Gözeleri için düzenlenme bahanesiyle 2018 yılında Peyzaj Projesi çizilmiştir. Yaptığımız itirazlarla bugüne kadar ertelenen, bugün itibariyle fiili olarak karşımıza çıkan yıkım projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Fırat Kalkınma Ajansı toplamda 8 milyon TL bütçe ayırmış ve usulsüz yapılan ihaleyi de Rengi İnşaat San. Tic. Ltd. şirketi almıştır” diye belirtti. 

Alevi-Kızılbaş inancı için Munzur Gözelerinin kutsal bir mekan olduğunun altını çizen Demirçivi, hayata geçirilmeye çalışılan projenin kültürlerinin yok edilmesinin bir inşası olduğunu söyledi. Demirçivi, şunları dile getirdi: “Yapılmaya  çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik  bir yıkım projesidir. Dersim’de yaşam alanı, inanç ve kültür merkezi olan Munzur Gözelerindeki bu tahribata karşı, Dersim halkı tepki göstermiş ve değişik tarihlerde basın açıklaması yaparak, cem tutarak ve insan zinciri oluşturarak tepkisini dile getirmiştir. Bu tepkilerin ardından açıklamalara insan zincirine ve cem tutanlara karşı soruşturmalar açılmış ve yüksek oranda para cezaları kesilmiştir. Dersimlilerin toprağına, suyuna, ormanına, kültürüne ve inancına sahip çıkma iradesi engelleniyor. Fakat Munzur özgürdür özgür akacak.” 

YOLERİ: KÜLTÜR YOK EDİLMEKTE

Son olarak söz alan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, projenin yalnızca bir doğa talanı değil aynı zamanda bir kültürün yok edime çabası olduğunu ifade etti. Projeye karşı direnen Dersimlilere açılan soruşturmalara son verilmesi çağrısında bulunan Yoleri, “Munzur özgür bırakılmalıdır. Devletin sorumluluklarına uyması gerekiyor. Bu baskılar karşısında susmayacağız dediğimizi duymalarında fayda var” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.