Dede, Yüksekova HDP Eski İlçe Başkanı'nın cezaevinde darp edildiği olayla ilgili soru önergesi verdi

Dede, Yüksekova HDP Eski İlçe Başkanı'nın cezaevinde darp edildiği olayla ilgili soru önergesi verdi

HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, HDP Yüksekova eski İlçe Başkanı Fikret Turgut’un cezaevinde darp edildiği iddiasını Bakan Gül’e sordu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteğiyle TBMM’ye sunulan önergede şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler ve yine yürürlükte bulunan Anayasa ve yasalar koşullara ve mağdurun davranışına bakılmaksızın mutlak olarak işkence ve insanlık dışı veya onur kırıcı muameleyi yasaklamaktadır. 5275 sayılı CGTİHK Kanunun 6’ncı maddesinde; “b) Ceza infaz kurumlarında hükümlülerin düzenli bir yaşam sürdürmeleri sağlanır. Hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddî ve manevî koşullar altında çektirilir.’’ amir ifadesine rağmen, uygulamada Türkiye’deki hapishaneler, başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere her türlü insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin yapıldığı mekânlar haline gelmiştir. Bu bağlamda ceza infazında adalet esaslarına uygun hareket edilmemekte, sorumlular hakkında etkin bir soruşturma yapılmayıp suçlular cezasızlık zırhıyla korunarak ödüllendirilmektedir. Gerek tarafımıza ve gerekse Barolara, İnsan Hakları Derneğine ve Türkiye İnsan Hakları Vakfına gelen başvurular ve kamuoyuna yansıyan iddialar ve iddialar karşısında adli makamların sükûtu sistematik olarak cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin yapıldığı duygusunu kamuoyunda oluşturmaktadır. Ceza infaz memurları ve hapishane idarelerinin olumsuz ve hatta suç teşkil eden eylemlerinden bir tanesi de yakın zamanda Van Cezaevinde yaşanmıştır. Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olan Fikret Turgut cezaevinde darp edilmiş ve vücuduna aldığı darbelerden dolayı Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştır.

Bu bağlamda;

  1.  Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda Fikret Turgut’un infaz koruma memurları tarafından darp edilmesi konusunda bakanlığınız tarafından başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Soruşturma başlatılmışsa; Fikret Turgut’u cezaevinde darp eden infaz koruma memurları halen görevde midir?
  2. Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda darp edilen Fikret Turgut’un hastaneden aldığı darp raporuna istinaden sorumlular hakkında öncelikli olarak nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?
  3. Yoğun olarak hak ihlalleri şikâyetlerinin yapıldığı Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda artan ihlalleri araştırmak ve hak ihlallerini önlemek için bakanlığınızca bir denetim yapılacak mı?
  4. Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan ihlallere yönelik bağımsız bir denetim mekanizması oluşturmayı düşünüyor musunuz? Zira 4681 sayılı kanunda yer alan Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları cezaevlerinde yaşanan ihlallere yönelik etkin bir denetim yapmamaktadırlar.
  5. Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda bakanlığınıza iletilmiş kaç şikâyet vardır ve bu yansıyan şikâyetler sonucu kaç personel hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır?”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.