Dede, Uçak biletlerindeki artışı meclise taşıdı

Dede, Uçak biletlerindeki artışı meclise taşıdı

Yüksekova ilçesindeki Selahaddin Eyyubi Havalimanında uçak biletleri fiyatlarının yüksek olması meclis gündemine taşındı.

İstanbul ve Ankara’dan Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanına gelen uçak seferlerinde bilet fiyatlarının önceki yıllara göre fahiş şekilde artması tepkilere neden oluyor.

HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, son zamanlarda özellikle Yüksekova’ya yapılan uçak seferlerinde  bilet pahalılığını meclis gündemine taşıdı.

Dede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a bilet şu soruları yöneltti:

* 2019 yılı içerisinde Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanına biletleme ve uçak seferlerinin belirlenmesi konusunda yolcu sayısının dikkate alındığını göz önünde bulundurduğumuzda, Ankara ve İstanbul’dan gelen yolcu sayısı kaçtır?

* 2019 yılı içerisinde bilet fiyatlarının yurttaşlara yapılan ücret zamları karşısında fahiş oranda arttırılmasının gerekçeleri nelerdir?

* Önceki yıllara göre yolcu sayısı ve uçak bilet fiyatlarının ortalama değeri nedir? 2019 yılı ile karşılaştırıldığında söz konusu değer hangi oranda değişmiştir?

* Engelli, hasta, yaşlı konumunda bulunan dezavantajlı yurttaşlara yönelik bilet fiyatlarında bir indirim söz konusu mudur? Değilse gerekçeleri nelerdir?

* 2019 yılı içerisinde çeşitli güvenlik gerekçeleriyle iptal edilen uçak seferleri bulunmakta mıdır? Var ise ilgili seferler hangi tarihlerde iptal edilmiştir?

* Selahattin Eyyubi Havalimanında kış aylarında seferler iptal edilmekte, aynı iklim şartlarına sahip Van Ferit Melen Havalimanına yolcular yönlendirilmektedir. Kış aylarında sefer yapılamamasının sebebi havalimanındaki teknik eksiklikler midir?

* Önceki yıllarda; hava sahası planlaması, rüzgar verileri ve sis durumu dikkate alınarak, ABD ve BM kargo uçaklarının kullanımı için yapılan ve tam tersi ve istikamette bulunan Yüksekova- Şemdinli karayolu üzerindeki pist allananından vazgeçilip, yeni havalimanının sisin yoğun yaşandığı ve alçalma, tırmanma seviyelerinin zorlu olduğu bir alanda yapılmasının sebebi nedir?

* Yüksekova Selahattin Eyyubi Havalimanında uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan Aletli İniş Sistemi (ILS) ( Instrument Landing System) bulunmakta mıdır? ILS sistemine ilave olarak seyrüsefer yardımcı sistemleri (VOR Ünitesi, DME Ünitesi, NDB Sistemi vb.), Radar Üniteleri havalimanında mevcut mudur?

* DHMİ Yüksekova Selahattin Eyyubi Havalimanını ne zaman teslim almıştır? Teslim alınan ve kullanılan Yüksekova Selahattin Eyyubi Havalimanı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kuralları doğrultusunda hazırlanan Havalimanı Emniyet Standartları Talimatı (SHT-HES)’na göre uygun ve güvenli bir havalimanı mıdır?

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum