Dede: Gözaltına alınan eş başkanlar insanlık dışı muameleye tabi tutuldu

Dede: Gözaltına alınan eş başkanlar insanlık dışı muameleye tabi tutuldu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı’nın evinde gözaltına alındığı sırada yaşananları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde kayyım uygulamasına değinerek gözaltına alınan eş başkanların “insanlık dışı muameleye tabi tutulduğunu” vurguladı.

Dede’nin soru önergesinin açıklama kısmında devamla şöyle denildi: “Aile konutlarında korku-panik yaratılmış, arama sırasında evler dağıtılmış, kapılar kırılmış, açıkça onurlarını zedelemek amacı güden hakaretlere maruz kalmış ve kelepçeli olarak teşhir edilmişlerdir. Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı eşinin ve çocuklarının önünde, yüzükoyun yere yatırılarak ölümle tehdit edilmiştir. Konuya ilişkin eşi Aynur Sarı’nın basına yansıyan beyanları şu şekildedir: “1 buçuk ay önce onlarca polis biz uykudayken kapımızı kırarcasına açmaya çalıştı. Üstümüzü giyip kapıyı açacağımızı söyledikten sonra hemen kapıyı açtık. Kendilerine, ‘evime galoş giymeden giremezsiniz’ dedim. Dinlemediler. Oğlumu ve eşimi yere yatırdılar. İrfan yerdeyken sağa ve sola baktı. Yüzü maskeli bir polis de kendisine bağırarak, ‘Sağa sola bakma’ dedi. Bu sözlerin üzerine başka bir polis de, ‘Eğer sağa sola bakarsa sık kafasına’ diyerek bağırıyordu. Sonra eşimin elini ters kelepçeleyerek götürdüler. Evden çıkartılınca da bana ve oğluma bakmak istedi ancak izin vermediler. Önce Van’a götürdüler sonra bizden uzaklaştırarak Elazığ’a. Hasta olduğum için görmeye gidemiyorum. Hücreye atmışlar. Çocuklarımla bu olaydan dolayı çok sarsıldık. Bunu yapmalarına gerek var mıydı? Şimdi de eşimi bizden uzağa götürdüler.” Belediye Eş Başkanlarına uygulanan hukuk dışı uygulamalar tutuklandıktan sonra da devam etmiş dış dünyayla teması azaltıp tecrit edilmek ve aile bağlarını zayıflatmak amacıyla ikametlerinin bulunduğu yerlerden uzak cezaevlerine sürgün edilmişlerdir. Halen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna aykırı olarak hücrelerde tutulmaktadırlar” denildi.

Önergede Bakan Gül’e şu sorular soruldu:

- Belediye Eş Başkanlarına CMK 145. maddesinin uygulanmamasının sebebi nedir? Yakalama, yakalanan kişiyi yetkili bir adli merci huzuruna çıkarmak amacıyla yapılmaktadır. Çağrıldığında gelecek olan Belediye Eş Başkanlarına ve Seçilmişlere 145. madde neden uygulanmamıştır? CMK’da yer almayan gıyabi tutuklama kararı gibi kullanılan yakalama ve gözaltına alma işlemlerine ilişkin soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Devletin işkence ve insanlık dışı onur kırıcı muameleyi önleme yükümlülüğü, gözaltına alınan kişileri de kapsar. Bu kapsamda Eş Başkanların aile konutunda gerçekleştirilen arama ve gözaltı işlemleri sırasında hazır bulunan ve hukuk kurallarını çiğneyen adli personel hakkında bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Özel hayat ve aile hayatına saygının ihlal edilmesine yol açan ve kamu otoritesinin keyfi müdahalesine zemin hazırlayan adli personel hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır? Yoksa gerekçeleri nelerdir?

- Hukuki mesnetten açıkça yoksun olan ancak uygulama bulan; seçilmişlerin farklı ve ikametlerinden uzak cezaevlerine sürgün edilmesinin ceza politikası açısından izahı nedir?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum