Dede: Bitlis Kapalı Cezaevinde tutuklu ve hükümlülere tecrit mi uygulanıyor?

Dede: Bitlis Kapalı Cezaevinde tutuklu ve hükümlülere tecrit mi uygulanıyor?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevinde yaşandığı iddia edilen hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Bitlis kapalı E tipi ceza ve infaz kurumunda tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirten HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, “Başta yaşam hakkı olmak üzere; temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bilgisi gerek mahpus yakınları, gerek baroların ve insan hakları örgütlerinin raporları ve gerekse avukatların anlatımlarıyla tarafımıza ulaşmıştır. Bu konuda ilgililerin; kimlerin yaşayıp, kimlerin ölüme bırakalacağı ilahi kudretini kendinde gören yaklaşım ve açıklamaları ve bunu besleyen ihmali ve icraya davranışları keza küresel ölçekte yaşanan ve etkisi halen devam eden koronavirüs salgını sırasında çıkarılan infaz yasasıyla uygulamaya geçen ölüme bırakma pratiği, iddiaların gerçekliğini desteklemekte ve kamuoyunda derin ve haklı kaygıların oluşmasına sebebiyet vermektedir” ifadelerine yer verdi.

Dede, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

1- Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin kusur veya kastları tespit edilen kamu görevlileri hakkında bakanlığınız tarafından başlatılan idari veya cezai bir soruşturma var mıdır?

2- Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin avukatlarıyla görüştürülmeme sebebi nedir? Bu durumun, demokratik bir toplumda öncelikli olarak yer verilen adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini düşünmüyor musunuz?

3- Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevinde Covid-19 gerekçe gösterilerek tutuklulu ve hükümlülere tecrit mi uygulanmaktadır. Cezaevinde bulunan İslam Yaşar ve Ahmet Orek'in aileleri ve avukatlarıyla görüştürülmeme sebebi nedir? Her iki mahpus covid-19 pozitif midir? Mahpusların sağlık durumu hakkında ailelerine ve avukatlarına bilgi verilmiş midir? Mahpus Ahmet Orek'in sağlık durumunun ciddi olduğu ve hastanede tedavi edilmesi gerektiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Tüm tutuklu ve hükümlüler sağlığa erişim hakkından yararlanabilmekte midirler?

4- Sağlığı ciddi risk altında olan hasta tutuklu ve hükümlülerin pandemi süreci gerekçe gösterilerek yarım bırakılan tedavileri nasıl yapılmaktadır?

5- Covid-19 salgınından dolayı hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için hangi önlemler alınmıştır? Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevinde risk grubuna giren kaç kişi var? Bahse konu cezaevinde karantina koşulları nasıl sağlanmaktadır?

6- Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevinde yapılan covid-19 test sayısı kaçtır ve yapılan testlerden kaçı pozitif çıkmıştır? İnfaz koruma memurlarına ve cezaevi personeline test yapılmakta mıdır? Covid pozitif hastaların tedavileri nerede yapılmaktadır?

7- Cezaevi düzenli olarak dezenfekte edilmekte midir? İnfaz koruma memurları ve diğer cezaevi görevlileri maske ve hijyen kurallarına riayet ediyorlar mı?

8- Temizlik malzemeleri ve maske mahpuslara ücretsiz olarak sağlanıyor mu?

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.