DBP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı başladı

DBP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı başladı

DBP Yerel Yönetimler kadın komisyonu tarafından “Toprağımızı, suyumuzu, enerjimizi komünleştirelim. Demokratik özgür yaşamı inşa edelim” şiarıyla düzenlenen DBP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı başladı.

BİTLİS - Bitlis Belediyesi Toplumsal Destek Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Bitlis, Erzurum, Muş ve Batman il ve ilçe belediye eş başkanları, belediye ve il genel meclislerinin kadın üyeleri, DBP ve HDP Bitlis il ve ilçe yöneticileri, DÖKH aktivistleri ile çok sayıda kadın katıldı.

Kadının sosyal politikaları, belediyelerde ekolojiyi yönetimi, kentsel mimariye kadının yaklaşımı ve ekonomik politikalarının ele alınacağı konferansta açılış konuşması Bitlis Belediye Eş Başkanı Nevin Taşdemir Dağkıran tarafından yapıldı.

Etnisiteye, bölgeye ve aidiyete göre değişiklik gösterse de kadına yönelik eşitsizliğin dünyanın her yerinde görüldüğünü kaydeden Bitlis Belediye Eş Başkanı Dağkıran, DBP’nin yerel yönetim anlayışı ile eşitsizliğin kadın için ortak bir kader olmaktan çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Yaşam içerisinde ortaklaşılan tüm canlıları daha demokratik, daha eşitlikçi, daha komünal yaşam standartlarının gelişmesinde kadının enerjisi ve gücüyle harekete geçirmeyi hedeflediklerini belirten Dağkıran, “Kadın hareketinin ilk adımlarının atıldığı Fransız devriminden günümüze birçok gelişme yaşanmasına karşın kadınların hayatı her alanda yaşadığı eşitsiz muamele halen devam etmektedir. Kürt kadının ekonomide, politikada sosyal yaşamdaki görünürlüğünü ve etkisini yerleştirebilmek için kadın iradesini gösterip, öncelikle ve özellikle yerel yönetimlerde söz sahibi olup, tüm süreçlere eşitlikçi katılımını destekleyen politikaların üretilmesine taraf oluyoruz.

Kadınlar, erkek egemen zihniyetin baskın ideolojisini eleştirerek karşısına daha ortaklaşa, daha eşitlikçi bir yaşam formülü getirerek yaşamı yeniden inşa ediyoruz. Bugüne kadar yerel yönetimlerde muhafazakar anlayışın hakim olması kadının bilinçlenmesini ve hareketliliğini kısıtlayan politikalar üretmiş; bu politikaları, sözde ahlak referans alınarak uygulanmıştır. Ahlak kavramını dahi egemen zihniyetle yorumlayan kesimler, kadınları kendi malları haline dönüştürüp, kontrol edilmesi gereken bir varlık olarak görmeye ve bu anlayışı hakim kılmaya çalışmıştır. Kürt Özgürlük Hareketinin ortaya koyduğu perspektif ve Kobanê’de gerçekleşen kadın devrimi; tüm gözlerin Kürt Kadınına çevrilmesine neden olmuştur. Birçok gelişmiş Batı demokrasisinde dahi kadınların elde edemediği temsiliyet hakkına kavuşan Kürt kadını; ortaya koyduğu başarılı çalışmalar ve sürdürülebilir projelerle kazanımlarını daha üst seviyeye taşıyarak dünyaya örnek olacaktır” dedi.

Bitlis Belediye Eş Başkanı Nevin Taşdemir Dağkıran’ın konuşmasının ardından sürece ilişkin perspektif değerlendirilmesi, model tartışması, yerel yönetimlerde sosyo-ekonomik politikalar ile ekoloji üzerine değerlendirmelere geçildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.