Darbe girişiminin en kritik davası başladı

Darbe girişiminin en kritik davası başladı

15 Temmuz darbe girişiminin komuta karargâhı olduğu belirtilen Akıncı Üssü davası bugün başladı.

15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanılan ve alıkonulan komutanların tutulduğu yer olan Akıncı Üssü’ndeki faaliyetlere yönelik açılan, 486 sanığın yargılanacağı davanın görülmesine, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. İlk etapta üst düzey eski komutanların bulunduğu 80 sanık tek sıra halinde duruşma salonuna alındı. En önde, darbe girişimi sonrası Akıncı Üssü’nde yakalanan sivillerden olan ve Adil Öksüz’le birlikte darbeyi planladığı belirtilen Kemal Batmaz, ikinci sırada ise Genelkurmay davasında da yargılanan ve darbe girişiminin bir numaralı sanığı olan Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Akın Öztürk yer aldı.

İDAM SLOGANLARI, TURUNCU TULUM

Sanıklar duruşma salonuna getirildiği sırada, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde toplanan mağdur aileleri, ‘İdam isteriz’ sloganları attı. Bazı kişiler, güvenlik çemberini aşarak, sanıkların getirildiği bölüme geçmek istedi. Polis ekipleri engel olmak isterken, bu sırada arbede yaşandı. Protestoculardan bir bölümü de yanlarında getirdikleri turuncu tulumları sallayarak, sanıklara tek tip elbise istedi.

YAZICI: YARGILAMA KISA SÜREDE BİTİRİLMELİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, davayı izledi. Yazıcı, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, yargılamaların uzatılmadan bitirilmesinden yana olduklarını söyledi.

Akıncı Üssü’nün darbe girişiminde karargah haline getirildiğini vurgulayan Yazıcı, şu açıklamada bulundu: “Şehitlerimizden 77’si bu davanın sanıkları tarafından katledildi. 444 müşteki ve müdahil var. Ayrıca AK Parti bu davaya müdahil olarak katılma isteminde bulunacak. Beklentimiz, hukuk kuralları çerçevesinde yargılamanın fazla uzatılmaması ve darbecilerin hak ettikleri cezaya çarptırılması. Yargılamanın amacı haksıza haddini bildirmek, haklıya da hakkını vermek” dedi.

Yazıcı, AK Parti Keçiören’den geldiğini belirten bir kişinin, “İdam isteriz” diye bağırması üzerine, tek tip elbise üzerinde çalışmaların sürdüğünü, sanıkların propagandasına izin verilmeyecek şekilde yargılamanın devam ettiğini söyledi.

ERDOĞAN VE AKAR’DAN BAŞVURU

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, davaya müdahil olmak için avukatı aracılığıyla başvuruda bulundu. Akar’ın avukatları Cihat Haykır ve Samet Can Olgaç, müvekkilleri adına hazırlanan dilekçeyi, davayı gören Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine verdi. Dilekçede ‘atılı suçları işledikleri sabit olan sanıkların en ağır şekilde cezalandırılması’ talep edilerek, “Sanıkların işlemiş olduğu suçlardan doğrudan zarar gören Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar adına tüm sanıklardan şikayetçi olduğumuzu, CMK’nın 237. ve diğer maddelerine göre kamu davasına katılma talebimizin olduğunu arz ve talep ederim” ifadeleri kullanıldı.

1 NUMARALI SANIK GÜLEN

Darbe girişimine yönelik en kritik dava olan Akıncı Üssü davası, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu içerisindeki duruşma salonunda görülüyor. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakacağı davanın bir numaralı sanığı Fethullah Gülen. Darbe girişimi sonrası Akıncı Üssü’nde yakalanan siviller Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek, Harun Biniş ilk kez, Genelkurmay davasında da yargılanan darbe girişiminin bir numaralı sanığı olan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve bazı askerler ikinci kez hâkim karşısında olacak.

Mağdur yakınları sanıkları protesto etti. Sanıkların üzerine idam ilmeği atıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

29 Ağustosa kadar sürecek dava nedeniyle Sincan Cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçleri, cezaevi çevresinde farklı noktalarda kurdukları güvenlik noktalarında davayı izlemeye gelenleri tek tek aradı. Cezaevi çatısına keskin nişancılar yerleştirilirken, jandarmaya ait dronlar sürekli havadan görüntü aldı. Çok sayıda zırhlı araç ve bir TOMA’da cezaevi önüne konuşlandı.

Davanın görüleceği salon da yeniden düzenlendi. Salonu sınırlı sayıda sanık yakının alınacağı, sanık yakınları için ayrılan bölüme müştekilerin oturacağı belirtildi. Sanık yakınları için ise basın mensuplarına ayrılan bölün hemen yanına sandalyeler konularak yeni bir bölüm hazırlandı. Dışarıda kalacak olan müşteki ve yakınları için, salonun girişine sandalyeler konularak duruşmayı ekranlardan izlemeleri sağlanacak.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.