Danıştay: Yargıya yandaş eleştirisi yapılmamalı

Danıştay: Yargıya yandaş eleştirisi yapılmamalı

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, 'yargı kararlarına eleştiri getirilirken yargı ve yargıçların idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemesini' istedi.

Danıştay’ın 151. Kuruluş Yıl Dönümü  töreni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la, “Dokunulmazlığına mı güveniyorsun?” diyerek, sert eleştiriler yönelttiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu biraraya getirdi. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, törende yaptığı konuşmada, uzayan süreçlerin yargıya güveni azalttığı uyarısını yineledi. Mahkemelerin, ayrım gözetmeksizin herkesin ve her kesimin hakkını, hukukunu korumak için başvurulacak hak arama kapısı olduğunu  söyleyen Güngör, nihai kararlarının anayasa ve yasalar çerçevesinde tüm kişi ve kurumları bağladığını, bunlara uyulmak zorunda olduğunu ifade etti.

Güngör’ün konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

YARGI KARARLARI BİLİMSEL YÖNDEN ELEŞTİRİLMELİ: Yargı kararlarına eleştiri getirilirken, yargı ve yargıçlar, idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Yargı kararlarının, hukuki sınırlar içinde bilimsel yönden eleştirilmesi elbette mümkündür. Yargı kararlarının, taraf menfaatlerine göre değil, objektif bilimsel kriterlere göre değerlendirilmesinin, hukukun gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bir ülkede yargının saygınlığının zedelenmesi, ekonomik, sosyal, siyasi istikrarın, huzur ve barışın sağlanmasını zorlaştıracak yıkıcı etkilere yol açar. Bu konuda gerekli özenin gösterilmesi tüm yargı mensuplarının haklı beklentisidir.

DANIŞTAY DAHA ETKİN KILACAK YASAL DÜZENLEME YAPILMALI: Anayasada davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması kuralı yer alıyor. Yargılamanın makul sürede sonuçlandırılamaması yargıya olan güveni olumsuz etkilemektedir. Öncelikle, hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, idarenin işlem tesisi sırasında uyması gereken hukuk kurallarına özen göstermesi, idareyle kişiler arasında uyuşmazlığa yol açan etkenlerin giderilmesi, böylece yeni uyuşmazlıkların ortaya çıkmasının önlenmesi, önemli bir beklentidir. İdarenin işlem tesis ederken uyacağı kuralları belirleyen Genel İdari Usul Yasası’nın bir an önce çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Danıştay’ın idari görevlerini etkin kılacak yasal düzenlemenin önemini bir kez daha ifade etmek isterim.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.