Danimarka, İran büyükelçisini geri çağırdı

Danimarka, İran büyükelçisini geri çağırdı

Danimarka, İran'ı, ülke sınırları içinde İranlı bir muhalife yönelik suikast planlamakla suçlayarak, Tahran büyükelçisini geri çağırdı. Muhalifin Ahvaz’ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi’nin lideri olduğu iddia ediliyor.

Danimarka, İranlı bir muhalife yönelik suikast girişiminin arkasında Tahran hükümetinin olduğunu öne sürerek İran büyükelçisini geri çekti.

Danimarkalı yetkililer, İran istihbaratından bir kişinin ülkede yaşayan İranlı bir muhalife suikast girişimi planladığını açıkladı. Olayla ilgili İran asıllı bir Norveç vatandaşı 21 Ekim’de İsveç’te yakalanarak Danimarka’ya iade edildi. Suikast girişiminin hedefinde, Ahvaz’ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi’nin (ASMLA) Danimarka’daki liderini hedef aldığı belirtildi.

Kopenhag, suçlama ardından Tahran’daki büyükelçisini geri çağırdı ve diğer AB ülkeleriyle İran’a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda görüşmelere başladı. Danimarkalı yetkililer, “İran gizli istihbaratından bir kişinin Danimarka topraklarında bir suikast girişimi planladığını biliyoruz” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Kasemi ise, suikast girişimi iddialarını reddetti. “Avrupa ile İran’ın ilişkilerini bozmak isteyen düşmanların bu girişimi yaptığını” iddia etti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “suikast girişimi gibi bir planın yapılması kabul edilemez” dedi. Samuelsen ayrıca, “Avrupalı Birliği devletleriyle gereken yaptırım kararlarını alacaklarını” ekledi. (Kaynak: euronews)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.