Dağlarda helhelok zamanı

Dağlarda helhelok zamanı

Uludere'de insan emeği olmadan yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen helheloklar toplanmaya başlandı.

Şırnak ve ilçelerinde, "yaban eriği" olarak bilinen ve kızılcığa benzetilen helheloklar toplanmaya başladı. Uludere'ye bağlı Şenoba Beldesi'ndeki yurttaşlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da helhelok toplamak için Talga bölgesinin yolunu tuttu. Yurttaşlar, sarı, kırmızı ve siyah renkte olan ve herhangi bir insan emeği olmadan yetişen helhelokları toplamak için dağlara tırmanıyor. 

TOPLANMASI ZOR 

Yurttaşlar, ufak olması ve dağlık arazide bulunmasından kaynaklı toplanması zor olan helhelokların hem tadının güzel olduğunu hem de hastalıklara iyi geldiğini belirtti. Helhelok toplayan yurttaşlardan Ahmet Gün (55), helhelokların yalnızca bölgede yaygın olduğunu söyledi. 

Helhelokların şeker hastaları ve tansiyon hastaları için yararlı olduğunu kaydeden Gün, "Biz bunları hastalarımız için topluyoruz. Şeker ve tansiyon hastalarının olmazsa olmazıdır. Dut ağaçları dut vermeye başladığında bizler de Talha bölgesine geliyoruz ve siyah, kırmızı, sarı renkteki helhelokları topluyoruz. Bağırsak rahatsızlığı bulunanlar için de çok yararlıdır" diye konuştu. 

Gün, topladıkları meyvenin mayhoş ve tadının çok güzel olduğunu, özellikle çocuklar tarafından çok sevildiğini belirtti. Gün, helhelokların Haziran başlarında olgunlaştığını ve Haziran ayı sonunda ise tükendiğini paylaştı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum