Cumhuriyet'te istifalar devam ediyor

Cumhuriyet'te istifalar devam ediyor

Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliğinin ardından Aydın Engin, Çiğdem Toker, Melis Alphan ve Hakan Kara da gazeteden ayrıldıklarını duyurdu.

Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nda yönetim değişikliğinin ardından gazetede başlayan istifalar sürüyor.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmesinin ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne Murat Sabuncu'nun yerine, Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya getirilmiş, gazetenin yayın kurulunda da değişiklikler olmuştu.

İlk olarak Yazı İşleri Müdürleri Bülent Özdoğan ve Faruk Eren görevden alınmıştı.

Gazetenin yazarlarından Aydın Engin, Çiğdem Toker ve Hakan Kara da bugün kaleme aldıkları yazılarında Cumhuriyet gazetesinden ayrıldıklarını duyurdular. Melis Alphan ise Twitter hesabından gazeteden ayrılma kararı aldığını duyurdu.

AYDIN ENGİN: BURAYA KADARMIŞ

Aydın Engin istifa ettiğini açıkladığı yazısında "Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış" dedi.

Engin, 'Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum' başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Dört yıl önce, Cumhuriyet'te yeniden yazmaya başladığımdaki ilk Tırmık'ın başlığı 'Eyvah, yaşasın, ben yine geldim' idi.
Aradan dört uzun zorlu yıl geçti. Bu Tırmık'ın başlığı da ilkine 'biraz' benziyor:
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum...
Geçen cuma günü Cumhuriyet Vakfı yeni yönetimini seçti. Yeni yönetimin benimle çalışmak istemeyeceğine eminim. Benim yeni yönetimle çalışmayacağıma ise kesinlikle eminim.
Dört yıl gibi kısa, ama kimilerimize kırk yıl kadar uzun gelen harikulade bir serüvendi. Ateşi ve ihaneti de gördük, elini taşın altına değil ateşe duraksamadan sokan kadın ve erkekler de tanıdık.
Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış.
Giderken eli boş gitmiyorum. İkramiyemi AKP Reisi'nin elinden alıp gidiyorum: Yargıtay'da sırasını bekleyen yedi buçuk yıl...
Boşverin.
Hapishane bilmediğim yer değil. İstanbul’un bütün sivil ve askeri hapishanelerinde defalarca konuk edildim. Bir Silivri kalmıştı...
Yukarıda hatırlattığım dört yıl önceki ilk “Tırmık”ta şöyle yazılmıştı:

'... Başlıktaki 'eyvah' da, 'yaşasın' da benden değil. Kimlerden bilmiyorum. Kim olduklarını, 'Eyvah' ya da 'Yaşasın' diyenler zaten biliyor (.....) Sözün özü: 'Eyvah yine geldi’ diyenlere eyvallah, 'Yaşasın yine geldi’ diyenlere selam…'

Dört yıl sonraki bu Tırmık da benzer bir cümleyle bitsin.

'Eyvah yine gidiyor' diyenlere selam olsun, 'Yaşasın yine gidiyor' diyenlere eyvallah..."

ÇİĞDEM TOKER: HOŞÇA KALIN

Gazetenin deneyimli ekonomi yazarlarından Çiğdem Toker de bugün yazdığı 'Hoşça kalın' başlıklı yazısıyla istifa ettiğini duyurdu.

Toker'in veda yazısından bazı bölümler şöyle:

"İki yıl önce, genel yayın yönetmenliği için görevlendirildiğinde (ertesi ay gözaltına alınıp tutuklanacağını, iftira ve asılsız suçlamalar eşliğinde bunun 17 ay süreceğini, sonra da ağır hapis cezasıyla cezalandırılacağını henüz bilmeyen) sevgili meslektaşım Murat Sabuncu'nun 'Hafta içi yazılara ilave bir de geniş haftasonu yazısı olmalı' teklifiyle başladığımız pazar yazıları sona eriyor.

Sadece pazar da değil.

Bugün bu köşedeki dem'lerin sonu…

...Tartışmalı bir dava süreci sonunda gerçekleşen yönetim değişikliğinin ardından 'Atatürk'ün Cumhuriyet'i' başlığını taşıyan dünkü açıklamanın, her duruşmasını izlemeye çalıştığım ağır ceza yargılamasında, Cumhuriyet davası iddianamesindeki çizgi değişikliği suçlamasını hatırlatması üzüntümün nedenlerinden biri.

O üzüntü, gitme vaktinin geldiğini haber verirken, şunu söylemek zorundayım:

Her türlü 'çizgi' ve 'yayın politikası' uyuşmazlığı bir yana, olağanüstü bir dönemde gazetecilik yargılanır, kriminalize edilir, meslektaşlarımız maddi unsur içermeyen, delil niteliği taşımayan suçlamalarla aylarca tutuklu kalır, gazetenin yayın politikası suçlama konusu edilir, çocuklarına acı çektirilir, gazetecilik iktidar medyası desteğiyle itibarsızlaştırılmaya çalışılırken dahi Cumhuriyet'te gazetecilik yapıldığının, güç koşullar altında özgürlükçü, çoğulcu bir tutumun benimsenmeye çalışıldığının ve halkın haber alma hakkı için -demokratik bir ülkede söz konusu dahi edilemeyecek- riskler alındığının tanığıyım.

Herkesin kendi vicdanıyla yaşadığı inancı ve birbirine eşit ağırlıkta iki teşekkür ile noktalıyorum:

Biri bu süre zarfında, bir gazetecinin -hele ki bu konjonktürde- ihtiyacı olan en büyük servet saydığım bağımsızlık ve özgürlük duygusunu Cumhuriyet gazetesinde beş yıl boyunca istisnasız her an yaşatan bütün yöneticilere ve meslektaşlarıma.

Diğeri: Bu süre zarfında destek veren, dayanışma gösteren, yazılara dair duygu, düşünce ve eleştirilerini cömertçe paylaşan tüm değerli okurlara.

Tartışmasız hiç değişmeyecek olansa Cumhuriyet’te yazmaktan, Cumhuriyet’e yazmaktan ömrümce sürecek bir kıvanç ve onur duyduğumdur.

Cumhuriyet sonsuza dek yaşamalı.

HAKAN KARA: KALMAM MÜMKÜN DEĞİL

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon sonrası 9 ay tutuklu kalan yazarlardan Hakan Kara da artık gazete kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kara bugün yayımlanan 'Önce Cumhuriyet' başlıklı yazısında şöyle dedi:

"…Cumhuriyet gazetesinde, mahkeme kararı gereği yeniden seçim yapıldı. Yeni bir yönetim belirlendi. İnternette bu değişimi sevinçle karşılayanlar var. “Tamam işte ne güzel oldu” diyenler. Üzgün olanlar, tepki gösterenler de var. Benim sözüm işte o üzülenlere. Elbette üzülebilir, Cumhuriyet’e kızabilirsiniz. Gazeteye mektup yazın, tıpkı tüm haber müdürlüğüm boyunca bana yaptığınız gibi yöneticilere telefon açın, görüşlerinizi dile getirin. Ama Cumhuriyet’i almaktan asla vazgeçmeyin. Cumhuriyet sizin gazeteniz…

…Bana gelince, yaşanan onca şeyden sonra, gazetede kalmam artık mümkün değil. Hafta başında istifa ettim. Sessiz sedasız ayrılıyorum. Söyleyecek şey çok elbette. Ama bunun ne zamanı ne de yeri: Önce Cumhuriyet."

MELİS ALPHAN DA AYRILDI

Cumhuriyet yazarı Melis Alphan da bu sabah Twitter hesabından gazeteden ayrıldığını duyurdu.

Alphan Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

"Cumhuriyet, benim için epey kısa bir yolculuk oldu. Olsun, yine de güzeldi.

Bana dedemin gazetesinde yazma fırsatı verdikleri için @muratsabuncum ve @ataytayfun’a teşekkür ediyorum.",

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.