Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı: ABD'nin S-400 mektubuna cevap verilir

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı: ABD'nin S-400 mektubuna cevap verilir

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD'nin S-400'ler konusunda tehdit içeren mektubu hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD Savunma Bakanı vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderdiği S-400 mektubu hakkında açıklama yaptı. Demir, milli Savunma Bakanlığı’nın ABD’ye yanıt vermek için çalışma yaptığını açıkladı.

Demir, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 almaktan vazgeçmemesi halinde F-35 programından tamamen çıkarılacağı belirtilen ve ekonomik tehditler içeren mektup hakkında şu ifadeleri kullandı: “Mektubun muhatabı Milli Savunma Bakanlığımız. Onlar bunun üzerinde bir çalışma yapıyorlar. Beraber koordinasyon içindeyiz. Buna bir cevap verilir. Çünkü oradaki argümanların bizim açımızdan cevapları da var. Bu iletişim devam edecek.”

‘ABD TEKNİK EKİP İÇİN ADIM ATMADI’

Bilkent Üniversitesi’nde bir fuarda soruları yanıtlayan Demir, ay sonunda veya temmuz başında gerçekleşeceği belirtilen S-400 teslimatı konusunda da şu değerlendirmede bulundu:

“S-400 konusunda Türkiye’nin tavrı net, bu hep söylendi. Geç, erken ama net bir tavır var. ‘Biz bu meseleyi bitirdik’ diye defalarca söylendi. Bu anlamda ABD tarafında bir endişe varsa S-400’lerin Türkiye’de bulunmasından dolayı bir teknik endişe ise bunu tartışmaya, konuşmaya hazır olduğumuzu defalarca yineledik. Bu konuda bir teknik ekip oluşturup tartışmakla ilgili karşı taraf henüz hiçbir adım atmadı. Buna hazır olduğumuzu defalarca söyledik.”

‘PATRIOT YANITIMIZI VERDİK’

Demir, ABD’nin S-400 yerine alınmasını önerdiği Patriot füze sistemi görüşmelerine ilişkin de “Biz cevabımızı verdik, onlardan cevap bekliyoruz” diye konuştu.

‘F-35’LER İLE S-400’LERİN ALAKASINI KURAMIYORUZ’

F-35 programında görev alan Türk şirketlerinin durumuna ilişkin soru üzerine de Demir, şunları kaydetti:

“Aslında iki konu birbiriyle karıştırılıyor, bu kasten mi, bilgisizlikten mi bilemiyorum. Birincisi, F-35 ile S-400’ün Türkiye’de beraber bulunması risk teşkil eder diye bir iddia var. Bu iddianın ne olduğunu tartışmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz. İkincisi ise Türkiye’nin program ortaklığı. Bununla S-400 alımının alakasını biz kuramıyoruz. Türkiye’nin özgür iradesiyle aldığı bir kararın önüne geçilmesi, ‘alırsanız cezalandırırız’ tavrı mıdır? Çünkü Türkiye’nin program ortaklığıyla ilgili alınacak kararların, atılacak adımların bizim açımızdan hiçbir izahı yok. Bunları müzakere edeceğiz.” 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum