Cumartesi Anneleri: Meydanları terketmeyiz

Cumartesi Anneleri: Meydanları terketmeyiz

Açıklama yapan Cumartesi Anneleri, iradelerini ve cesaretlerini haklılıklarından aldıklarını belirterek, "Biz adalet, hak, hukuk istiyoruz" dedi.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü oturma eylemine yönelik İstanbul’daki polis müdahalesine ilişkin, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı. Gözaltında kaybedilen evlatları için adalet beklentilerini yineleyen Cumartesi Anneleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına da tepki gösterdi.

23 yıldır, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda buluşan Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü buluşması Soylu’nun talimatıyla yasaklanmış, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı..

Cumartesi Anneleri, ‘Kayıpların akıbeti açıklansın, fail ve sorumluları yargılansın’ talebiyle düzenlenen eylemin 700. haftasında yaşananları aktarmak amacıyla bugün İHD’de biraraya geldi.

Ortak basın açıklamasının ardından söz alan, 32 yıldır kayıp olan Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır “Biz kimsenin himayesi altında hareket etmiyoruz. Biz irademizi ve cesaretimizi haklılığımızdan alıyoruz. Bu yüzden bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz” dedi.

‘HANGİ İSTİSMARDAN BAHSEDİYORSUNUZ?’

Toplantıda konuşan diğer kayıp yakınları ise şunları söyledi: “Bizim ne topumuz, ne tüfeğimiz, ne silahımız var. Bizim sözümüz var, bizim devletten alacağımız var. Biz adalet istedik; hak, hukuk istedik. Cumartesi Anneleri’ne ‘anneliği istismar ediyorlar’ diyorlar. Emine anne Hasan Ocak’ı çukurdan çıkardı, Hayrettin Eren’in 5 tanığı var. Hangi istismardan bahsediyorsunuz? Bizi sizin gazınız, topunuz, tüfeğiniz susturamaz.

Biz Cumartesi İnsanları olarak keyfimizden Galatasaray Meydanı’nda oturmuyoruz. Bizim orada oturmamıza sebep olan devlettir. 700. haftada yasal haklar çiğnendi, yasa yok artık. Meydana bize desteğe gelen kitlenin ısrarı bizleri çok umutlandırdı. Siz yargılandığınız zaman biz kendimiz o meydandan kalkarız, siz bizi kaldıramazsınız.”

‘SENİN AĞABABALARINA DA BİZ BOYUN EĞMEYİZ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Cumartesi Anneleri ‘ne yönelik, “Bu millet 100 yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin” sözleri Gaziantep’de de protesto edildi. Gaziantep’te bugün saat 12:00’de Yeşilsu Meydanı’nda bir araya gelen HDP, DBP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, SYKP ve 78’liler, Cumartesi Anneleri ’ne yönelik saldırıyı kınayan ortak basın açıklaması yaptı.

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Cumartesi Anneleri’ne “paçoz” yakıştırmasında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Asıl paçoz olan sizin pespaye politikalarınızdır. Diyorsunuz ki ‘sizin ağababalarınıza boyun eğmedik’, bizlerde senin Tansu Çiller, Mehmet Ağar gibi ağababalarına boyun eğmedik, sana mı boyun eğeceğiz. Biz, anaların yanındayız, pespaye ve paçoz şiddetinizle onların kayıplarını arama mücadelesini geriletmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

‘HER CUMARTESİ GALATASARAY’DAYIZ’

700 haftadır Galatasaray Meydanı’nda barışçıl bir şekilde toplanan Cumartesi Anneleri’ne gaz, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırmanın hiçbir izahının olamayacağını kaydeden Toğrul, “Dün cennetin anaların ayağı altında olduğunu söyleyenler, bugün annelere saldırıyor. Bu ülkedeki 17 bin faili meçhulün izini süren anaların çığlığını duymazdan gelemezsiniz. Sizin sorumluluğunuz aslında faili bilinen bu cinayetlerin sorumlularını adalet önüne çıkarmaktır. Er ya da geç, 17 bin yurttaşımız kaybedenler bunun hesabını adalet önünde verecekler. Saldırı politikaları ile hakikat, vicdan ve insanlık adına verilen bu mücadele kesintiye uğratılamaz. Her cumartesi bu Galatasaray Meydanı’nda olmaya devam edeceğiz “diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA DAYANIŞMA

Diyarbakır’da da Cumartesi Anneleri’yle dayanışma eylemi yapıldı. HDP, DBP, ESP, TJA, DTK ile Emek ve Demokrasi Platformu, HDP Diyarbakır İl binası önünde basın açıklaması yaparak, kayıp yakınlarına yönelik saldırıyı kınadı.
HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin yaptığı açıklamada, “25 Ağustos tarihinde İstanbul’da 700 haftadır kaybolan evlatlarının cansız bedenlerini arayan; katillerinden hesap sorulmasını bekleyen anneler ile onlara destek veren HDP’li vekillerimiz ve birçok kurum temsilcisine yapılan insanlık dışı saldırıları şiddetle kınıyor ve orada direnenleri selamlıyoruz” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Lisesi önünde her hafta oturarak evlatlarının cellatlarıyla yüzleşmek, onları adalete teslim etmek ve bir daha başka annelerin evlatlarını kaybetmesini engellemek için eylemlerini kesintisiz sürdürdüklerini söyleyen Buluttekin “Evlatlarını yitiren kadınların öfkesi bin kat daha artar, barışa, kardeşliğe olan inancı bin kat daha çoğalır, örgütlenmenin, direnmenin, özgürlüğe sevdalı olmanın bedeli neyse bin kat bu bedeli çekmeye hazır olur” şeklinde konuştu.

Yeni sistemin yeni kararnamelerle OHAL’i aratmadığını ifade eden Buluttekin, şu açıklamada bulundu: “Bu şiddet kültürüne karşı tek çaremizin dayanışma, örgütlenme ve mücadeleyi yükseltme olduğunu da biliyoruz. Bu temelde kayıp yakınlarının direnişine duyduğumuz saygıyı 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir kez daha tekrarlayacağız. Ve bir kez daha kadınlar olarak haykıracağız; bu devran faşizme kalmayacak, kazanan halkların haklı mücadelesi olacaktır.”

(DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.