Cumartesi Anneleri: Kim susarsa sussun biz susmayacağız

Cumartesi Anneleri: Kim susarsa sussun biz susmayacağız

Cumartesi Anneleri 747. hafta kayıplarının akıbetini sormak için bir araya geldi. Cumartesi Anneleri, Suruç'ta hayatını kaybedenleri anarken 27 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay'ın akıbetini sordu.

İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 700’ncü haftadan beri Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri İstanbul İHD’de bir araya geldi. Polis kalkanları altında yapılan 747’ncı hafta açıklamasında Suruç Katliamı da unutulmadı.

‘ADALETİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Bu haftaki basın açıklamasını Cumartesi Anneleri’nden Sebla Arcan okudu. 48 haftadır Galatasaray Meydanı’nda oturmalarına engel konulmasına tepki gösteren Arcan şunları söyledi: 48 haftadır düşünce ve kanaatlerimizi toplu olarak Galatasaray’dan açıklama ve yayına hakkımız, bu hakkımızı resmi makamların müdahalesi olmaksızın kullanma serbestliğimiz ihlal ediliyor. İçişleri Bakanlığı bu engellemenin gerekçesini dünyaya evrensel değerlerle izah edebilecek durumda değil. Bakanlık hukuki dayanaklara sahip olmayan yasaklama kararını, uluslararası kamuoyuna ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na inandırıcılıktan uzak, olasılıklara dayanan, kurmaca gerekçelerle açıklıyor. Bakanlık kendisini gülünç duruma düşürerek, yaşlılıktan yürüyemez hale gelmiş annelerimizin, Galatasaray’da terörist faaliyetlerde yer alma olasılığından bahsediyor. Kısacası İçişleri Bakanlığı; Cumartesi Anneleri’ne karşı ‘kurguya dayalı olasılık’ diye özel bir suç icat etmiş ve Galatasaray’ı bize yasaklamış.”

Arcan açıklamasına şöyle sürdürdü: “İşin aslıysa, devleti yönetenler kayıp yakınlarının en meşru, en insani, en hukuki talebini şiddetle bastırarak topluma gözdağı vermek istiyor. ‘Sus, eleştirme, biat et’ diyor. İfade özgürlüğü ve iktidarın politikalarını eleştirme özgürlüğü demokratik sistemlerin vazgeçilmez ilkeleridir. Kim susarsa sussun, biz susmayacağız. Hakikat, hukuk ve adalet talebimizde ısrar edeceğiz. İktidarın resmi yalanlarına karşı hakikati, cezasızlık politikalarına karşı adaleti savunmayı sürdüreceğiz.”

Arcan son olarak, 27 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay dosyasının zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatılmasının uluslararası teamül hukukuna aykırı olduğunu söyledi: “Hasan Gülünay dosyasındaki 27 yıldır devam eden inkâr ve cezasızlık son buluncaya kadar hakikat ve adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz!”

’27 YILDIR GELMEYEN BABAM…’

Arcan’ın ardından Hasan Gülenay’ın kızı Deniz Gülenay’ın mektubunu insan hakları savunucusu Ümit Efe okudu. Gülünay, mektupta şöyle seslendi: “27 yıldır gelmeyen babam… Mücadele ile geçen 27 yıl. Ne çok acı yaşatılıyor bu ülke insanlarına. Seni tanımlarken özlemle birlikte acı da duyuyor insan. 27 yıl sonra yine biz ve acılarımıza ortak olan anneler, babalar, eşler ve çocuklar bir aradayız. Hepimiz bir eksiğiz ama bir o kadarda tamamız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.