Çukur'a bir ceza daha

Çukur'a bir ceza daha

RTÜK, Çukur dizisine ceza verdi. Gerekçe 'alkollü içecekleri özendirici sahneler' gösterildi.

RTÜK, ‘alkollü içecekleri özendirici sahneleri içerdiği’ gerekçesiyle Çukur’a, ‘aile kurumuna karşı olan sahnelerin’ olduğu iddiasıyla da Yasak Elma dizisine idari para cezası uyguladı.

CEZA BU SEFER ALKOLDEN 

Genellikle ‘şiddet görüntüleri’ gerekçesiyle cezalandırılan Çukur, bu kez ‘alkollü içkileri özendirici sahneleri’ iddiasıyla ceza aldı. Üst Kurul, diziyi yayınlayan Show TV’ye 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nun 6. maddesinde yer alan “Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemez” ihlali gerekçe göstererek üst sınırdan para cezası verdi.

AİLE KURUMUNUN HİÇE SAYILMASI

RTÜK, Yasak Elma dizisini de inceledi. Üst Kurul, dizi filmde ‘aile kurumunu hiçe sayan’ sahneler gerekçesi ile 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesine göre toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu bildirerek Yasak Elma’nın yayınlandığı Fox TV’ye idari para cezası uyguladı.

Toplantıda, TLC kanalında yayınlanan Long Island Medyumu isimli program da görüldü. RTÜK, programdaki ‘ölülerle konuştuğunu’ iddia eden medyumu  ‘insanların inançlarının ve duygularının istismar edilerek batıl inançlara yönlendirildiği’ gerekçesi ile TLC kanalına idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Üst Kurul ayrıca Baskın 2 adlı filmdeki ‘açık işkence görüntülerini’ yayınlayan BLD logolu televizyona, yabancı bir müzik klibindeki ‘açık sahneler’ nedeniyle Dream TV’ye, ‘tüketicileri yanıltan tele pazarlama satışları gerçekleştirilen’ Shopping Channel’a da para cezası uyguladı. Bu kanalların yanı sıra ayrıca ‘sağlık beyanı ile bitkisel olduğu iddia edilen ürünlerin tanıtımı ve satışı yapıldığı’ ileri sürümüyle Vadim TV, Yasin TV, Nisa TV, Plus Music ve Karadeniz TV’ye, Haber Merkezi adlı programda sarf edilen, ‘tarafsızlık ilkesini ihlal eden ve eleştiri sınırlarını aşan sözler’ gösterilerek de KRT’ye, ‘kumar oynamayı özendirici yayınları’ gerekçesiyle S SPORT kanalları da çeşitli cezalar aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.