Cudi eteklerinde binler doğayla buluştu

Cudi eteklerinde binler doğayla buluştu

Şırnak Çevre Platformu'nun, Cudi Dağı eteklerinde bulunan Avga Masya alanında "Doğamıza, Toprağımıza ve Suyumuza Sahip Çıkalım" şiarıyla 3'üncüsünü düzenlediği Doğa Festivali'nde binler buluştu.

ŞIRNAK - Şırnak Çevre Platformu'nun, HES, termik santraller ve doğa tahribatına karşı Şırnak'ın Cudi Dağı eteklerinde bulunan Avga Masya alanında, "Doğamıza, Toprağımıza ve Suyumuza Sahip Çıkalım" şiarıyla 3'üncüsünü düzenlediği Doğa Festivali'nde binler buluştu. Yine binlerce yurttaş ile birlikte HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk ve kurum temsilcileri de festivalde hazır bulundu. Günler öncesinden hazırlanan festival alanına sabahın erken saatlerinden itibaren Şırnak Belediyesi'ne bağlı halk otobüsler yurttaşları taşırken, kimi yurttaşlar da şahsi araçlarıyla Avga Masya alanına akın etti. İlerleyen saatlerde yurttaşlar festival alanını hınca hınç doldururken, festivale katılan yurttaşlar yöreye özgür yemekler hazırlamaya başladı. 

i-1-20150516180503.jpg

Yine festivale aileleriyle birlikte gelen çocuklar bunaltıcı sıcağa karşı Avga Masya Deresi'ne girerek serinlemeye çalışırken, renkli görüntüler ortaya çıktı. 
Kimi yurttaşlar festival alanında bir araya gelen binler için ateşe bıraktıkları dev kazanlarda yemekler hazırlarken, diğer yurttaşlar da festival alanında yöreye özgü stranlar eşliğinde halaya durarak yemeklerin pişmesini bekledi. Bunaltıcı sıcak ve saatlerce çekilen halaylarla yorulan yurttaşlar yemeklerin hazırlanması ile birlikte kurulan dev sofralarda bir araya gelerek öğle yemeklerini yedi. 

İnsan nasıl canlıysa...

Festivale katılan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız burada halka hitap ederek, "Bir insanı nasıl ki canlı bir varlık olarak görüyorsak aynı zamanda coğrafyamızdaki bir taşı, ağacı ve akan akarsuyu da aynı şekilde kıymetli buluyoruz. Yıllardır kendimizi ve özümüzü nasıl koruyorsak şimdi de doğamızı koruyoruz. İşte biz bu koruma hevesini kutsal ve anlamlı buluyoruz" dedi. 

Ardından Şırnak Çevre Platformu adına konuşan TTB Şırnak Şubesi Eş Başkanı Sebahattin Demir, Türkiye'nin dört bir yanını tahrip eden, doğasını katleden sanayi ve enerji politikalarıyla her geçen gün yeni termik santraller, HES'ler, barajlar ve hatta nükleer santraller yapıldığına dikkat çekerek, "Doğa düşmanı ve sermaye odaklı politikalar nedeniyle yüz binlerce ağaç kesilmekte, suyumuz ve havamız kirletilmekte, tarihi ve kültürel miraslarımız yok edilmekte, sağlımız ve geleceğimiz tehdit altına girmektedir" dedi. Demir, yıllardır köylerinden edilmeye çalışılan, öldürülen, köyleri yakılan Botan halkının değerlerine sahip çıkarak boyun eğmeyeceğini söyledi. 

Festival, yerel müzik grupların çaldığı ezgiler eşliğinde binlerin çektiği halaylarla sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.