Covid-19 farklı dalgalarla gelebilir

Covid-19 farklı dalgalarla gelebilir

Bilim insanları Covid-19'un yaz aylarında etkisini sürdüreceğini düşünüyor.

Dünya genelinde en az 203 bin kişinin ölümüne sebep olan yeni tip korona virüsü salgını sosyo-ekonomik dengeleri sarsarken, herkes bu salgının ne zaman sona ereceğini merak ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla virüsün etkisinin azalacağını belirtirken birçok bilim insanı henüz bunu düşünmek için erken olduğu görüşünde. SARS-CoV-2 adlı virüsün sıcak havalarda yok olduğu veya etkisinin kaybettiğine dair yeterince kanıt bulunmuyor.

Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi’nden (CIRI) virolog Bruno Lima, bazı solunum yolu virüslerinin sezonluk etki göstermekle birlikte tropikal bölgelerdeki varlığını yıl boyu koruduğunu söyledi. Lina, virüs salgınlarının ortalama olarak 2 ila 3 ay sürdüğünü ancak salgının birçok dalgada ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Örneğin 20. yüzyılın başında 50 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan İspanyol gribi gibi.

Nisan ve Temmuz 1918 arasından gribin ilk dalgası ortaya çıkmış, Ağustos sonundan kasımın sonuna kadar ikinci ve Şubat-Mart 1919’da üçüncü bir dalga ortaya çıkmıştı. Korona virüsü salgınında da buna benzer bir senaryonun yaşanmasından endişe ediliyor.

“Bazı virüsler mevsimlerle dalga geçiyor” diyen Bruno Lima, 2009’da görülen AH1N1 virüsünün İspanya, Almanya ve İngiltere’de zirveyi yaz aylarında gördüğünü hatırlattı.

Paris Pitié-Salpêtrière Hastanesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Alexandre Bleibtreu da solunum yolu virüsleri için ideal hava sıcaklıklarının 0-7 derece arasında olmasına karşın Covid-19’un baharla birlikte ortadan kaybolmayacağı görüşünde.

Bleibtreu’ya göre, insanların bağışıklık sistemi yeni bir virüs olan Covid-19 için henüz hazır değil ve havaların ısınmasıyla birlikte salgının sona ereceği beklentisi somut verilere dayanmıyor. Benzer virüslerin sıcak coğrafyalarda ve yaz aylarında da yayılmaya devam ettiğini belirten Bleibtreu, salgınla mücadele için sıhhi önlemler dışında bir çözüm henüz olmadığını vurguluyor.

Almanya’da ikinci dalga riskine karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Covid-19 salgını için alınan tedbirlerin kaldırılmasını isteyenlere, “Salgının bitiş safhasına gelmedik, hala başındayız. Bu virüsle uzun süre birlikte yaşamak zorunda kalacağız” uyarısında bulunmuştu. (Kaynak: Euronews)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.