Çok eşliliği savunan din adamı Erbil'de yargılanıyor

Çok eşliliği savunan din adamı Erbil'de yargılanıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde çok eşliliği savunan din adamı Mazhar Horasani'ye karşı kadın örgütlerinin açtığı dava başladı. Horasani, kadınları aşağılamak ve onlara hakaret etmekle suçlanıyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde çok eşliliği savunan ve bu görüşlerine karşı çıkanlara ‘dinozor’ diye hakaret eden din adamı Mazhar Horasani, kadın hakları derneklerinin açtığı davada mahkemeye çıkarıldı. Horasani, kadınları aşağılamakla suçlanıyor.

Davayı açan Kadınlara Saygısızlığa Karşı Ayağa Kalkın örgütünün başkanı Bahar Munzir, mahkeme salonunun dışında yaptığı açıklamada “Kadın haklarının savunucusu olarak Mala Mazhar Horasani’ye, televizyon kanalı Srusht üzerinden kadınlara küfretmek, hakaret etmek ve saygısız davranmak suçlamasıyla dava açtık” dedi. Munzir, ‘kadınlara hakaret eden din adamlarına karşı çıkmayan hükümet ve parlamentoyu da eleştirerek, “Erbil mahkemesi bu davayı Mala Mazhar’ın hakaretine uğrayan birkaç kadın ve kurumun değil, Kürdistan’ın tüm kadınlarının davası olarak görmeli” diye konuştu. Davayı açanlar arasında yer alan kadın şair ve profesör Choman Hardi de, “Muhafazakârların ve karanlık isteyenlerin bize hakaret etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mahkeme salonunda yasa gereği demir parmaklıklar arkasında konuşan Horasani ise hakkındaki suçlamaların haksız olduğunu savundu.

IRAK’TA ÇOK EŞLİLİK YASAL MI?

Irak topraklarında çok eşlilik yasal sayılıyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin parlamentosu ise 2008 yılında 1959 tarihli kanunda değişikliğe giderek, ‘bir erkeğin ikinci defa evlenmeden önce ilk eşinin iznini almasını’ şart koşmuştu. Kadın hakları savunucuları bu değişikliği yetersiz bulurken, çok eşliliği savunanlar da tepki göstermişti. Bununla birlikte bölgede birçok erkeğin, ilk eşlerinin iznini alma koşulunu bile yerine getirmemek için merkezi hükümetin yasalarının geçerli olduğu çeşitli kentlerde yeni evlilikler yaptığı belirtiliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.