Cizrede uyuşturucu: Gençler kendini çukurda buluyor

Cizrede uyuşturucu: Gençler kendini çukurda buluyor

"Hayatım boyunca madde kullanmamıştım. İki yıl önce

Şırnak’ın Cizre ilçesinde madde bağımlılarının sayısı giderek artıyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde madde bağımlısı olduğu öne sürülen bir gencin cansız bedeni bulundu. Cizre’den konuştuğumuz madde bağımlısı 25 yaşındaki Mehmet B. Cizre’de özellikle sokağa çıkma yasaklarından sonra uyuşturucu kullanımının çoğaldığından bahsederken; “Tedavi sonucu kurtuldum. En azından şimdilik… Ama diğer arkadaşlarım kullanmaya devam ediyor” diyor.
Şırnak HDP Milletvekili Leyla Birlik ise Cizre’de madde bağımlısı genç sayısının artmasındaki nedenleri söylerken şöyle diyor: “Bunun bilinçli bir politika olduğunu düşünüyoruz. İktidarlar bunu kullanıyor. Aynen Vietnam örneği gibi.”

AİLELER ENDİŞELİ

Çocuklarının uyuşturucu kullandığını fark eden aileler ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi) ve AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi)’lere koşuyor. Cizre’deki aileler madde kullanımının özellikle sokağa çıkma yasaklarından sonra arttığını söylerken denetimsizlikten ve bu konuda eğitimlerin verilmemesinden şikayetçi. Yaklaşık iki yıl boyunca uyuşturucu madde kullanan 25 yaşındaki Cizreli Mehmet B. ise özellikle 18 yaş altı çocuklarda madde kullanımının arttığını söylüyor. Mehmet B., 5 ay önce tedavi sonucu madde kullanımını bıraktığını söylerken, “En azından şimdilik kurtuldum. Ama ya arkadaşlarım…” diyor: “Sokağa çıkma yasaklarından önce uyuşturucu kullanmıyordum. Zaten bulmak da zordu. Buradaki psikolojik süreç herkesi etkilediği gibi beni de etkiledi. Yapacak bir iş olmayınca ve birçok arkadaşımı da yasaklarda kaybedince yeni arkadaş ortamına katıldım. İşsizlik, psikolojik bunalım… Her şey üst üste geldi.”

‘BÖYLE ŞEYLER YOKTU…’

Mehmet B. özellikle sokağa çıkma yasaklarından sonra Cizre’de ‘torbacıların’ çoğaldığını söylerken; “eskiden böyle şeyler yoktu” diyor ve ekliyor: “Daha önce görülmeyen bir şekilde Cizre’ye bilmediğimiz şeyler geldi. İsimlerini bilmiyordum. Bir kez denemek istedim. Bunun devamı geldi zaten. Aradan zaman geçtikçe evde duramadım. Bağımlı olmuştum. Akşam saatlerinde evden çıktığımda ilk aradığımız şey torbacılardı. Mahallelerdeki köşe başlarında bunları bulmak çok kolaydı. Gidecek yer olmayınca da iğrenç yerlerde içiyorduk. Tuvaletler, cami avluları, yıkılmış evler… Torbacıların hiçbir şekilde gözaltına alındıklarını, tutuklandıklarını görmedim. Ellerini, kollarını sallayarak şehri geziyorlar. Tabii kuryeler de var.”

‘GENÇLER KENDİLERİNİ BU ÇUKURDA BULUYOR’

Tedavi sonucu madde bağımlılığından kurtulduğunu söyleyen Mehmet B. diğer arkadaşlarını düşünüyor: “En azından şimdilik kurtuldum. Ama diğer arkadaşlarım madde kullanmaya devam ediyor. Birçoğu artık ailesinin yanına bile gitmiyor. Özellikle 18 yaş altı çocuklar torbacıların hedefinde. İş olmayınca, uğraşacak bir şey de yoksa gençler kendilerini bu çukurda buluyor. Burada eğitim verilmiyor. Çocuklar bunun ne kadar tehlikeli olduğunu anlamıyor. ‘Bir kere kullanır bırakırım’ diyor. Ama sonra bırakmak zor oluyor. Denetim yok. Eskiden buraya birçok dernek, psikolog, gelirdi. Ne yazık ki buraya artık kimse gelmiyor. Buradaki gençlerin hali çok kötü. Belki de burada eğitimler verilmeli. Bir farkındalık oluşturulmalı. Cizre böyle değildi ya da ben böyle bilmiyordum. Yetkililerin buna derhal el koyması gerektiğini düşünüyorum.”

‘İKTİDARLAR BUNU KULLANIYOR’

Şırnak HDP Milletvekili Leyla Birlik ise Cizre’de madde bağımlısı sayılarının artmasını Vietnam örneğine benzetiyor. Savaştan sonra Vietnam’da uyuşturucu kullanımının arttığını belirten Birlik, Cizre için şunları söylüyor: “Bunun birkaç sebebi var. Birincisi bu şehirde bir savaş sürüyor. Bu savaş fiziki bir savaş değil ama hala savaşın izleri sürüyor. Öte yandan devletin politikaları da hâlâ devam ediyor. Sur, Cizre, Nusaybin… Öz yönetim direnişlerinin sürdüğü bölgelere bakıldığı zaman uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılarının sayısının hızla arttığını görebiliyoruz. Bunu biz de tartışıyoruz. Aile ziyaretlerimizde, mahalle gezilerimizde bunu açık bir şekilde görüyoruz. Bu bir politikadır. Ahlaki yönden yozlaştırma, çürütme ve örgütlü olan halkı bu şekilde asıl gündemlerinden düşürerek bireysel ve temel haklarından uzaklaştırıp yozlaştırmaya götürülmek isteniyor. Bunun bilinçli bir politika olduğunu düşünüyoruz. İktidarlar bunu kullanıyor. 1993’lü yıllarda örgütlülüğün olduğu yerlerde, insanların eleştirdiği alanlar, muhalefet alanları ve çatışmaların yaşandığı yerler bu uyuşturucunun tam merkezine dönüştü. Bunun dünyadaki örneği de Vietnam.”

PEKİ ÇÖZÜM NEDİR?

Kentteki uyuşturucu nasıl engellenir, madde bağımlıları ve aileler için çözüm nedir? Birlik bu soruya ise şöyle yanıt veriyor: “Toplumsal bilinci artırma, aile eğitimi, çocuk eğitimi önemli şeyler. Bunlar zaten olmalı. Bu sorumluluğu devletin yerine getirmesi gerekiyor. Ama savaşın olduğu yerde bunların hiçbiri uygulanamıyor. Cizre’de daha önce böyle bir şey yoktu. Ne oldu da Cizre’de birden uyuşturucu kullanımı artmaya başladı? İşte bu savaşın getirdiği bir durum. Her köşe başında zırhlı araçların olduğu yerde rehabilitasyon merkezleri olsa da ne işe yarayacak? Ya da ekonominin olmadığı, eğitimin olmadığı, işsizliğin hat safhada olduğu bir kentte sivil toplum kuruluşları, rehabilitasyonlar ne kadar çözüm olabilir ki? Bunun temel sorunu Kürt sorunu. Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede ekonomik, sosyal, siyasal hiçbir sorun çözülemez. Bunların hepsi birbiriyle ilintili.”

Birlik son olarak ailelerin bilinçlendirilmesi için aile ziyaretleri gerçekleştireceklerini ve konuyu Meclis gündemine de taşıyacaklarını söyledi.

Hacı Bişkin / Duvar

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.