Çipras düştü düşecek: Ufukta erken seçim var

Çipras düştü düşecek: Ufukta erken seçim var

Yunanistan'da Makedonya ile varılan isim anlaşması Aleksis Çipras'ın hükümetini yıpratmaya devam ediyor. Çipras, koalisyon ortağı ANEL'in anlaşmaya destek vermemesi halinde erken seçime yeşil ışık yaktı.

Yunanistan’da Makedonya ile varılan isim anlaşmasının (Prespes Anlaşması) yol açtığı siyasi kriz, Aleksis Çipras’ın hükümetini tehdit ediyor. Koalisyon ortağı Bağımsız Helenler (ANEL) liderinin Panos Kammenos’un anlaşmaya karşı çıkması hükümeti düşmenin, ülkeyi de erken seçimin eşiğine getirdi.

Son olarak Çipras’tan da bir rest geldi. Çipras Open Tv kanalına demecinde, Kammenos’un hükümete desteğini geri çekmesi durumunda güven oylaması talep edeceğini açıkladı. Yunanistan Başbakanı, Kammenos’un geçmişte defalarca hükümete güvenini geri çekmeme sözü verdiğini hatırlatarak blöf imasında bulundu. Çipras, Kammenos’la cuma günü (yarın) yapacağı toplantıda tutumunu netleştirmesini isteyeceğini de ekledi.

Çipras ayrıca, iki hafta önce sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos tarafından önerildiği gibi azınlık hükümetine liderlik etmek yerine erken seçimlere gitmeyi tercih edeceğini ifade etti. “Anayasal sorun yok ama politik olarak açıkça var” diyen Çipras “Bu durumda erken seçimlere en erken zamanda gideceğim” açıklamasında bulundu.

Çipras’ın açıklamarına ANEL’den de yanıt gecikmedi. Partili vekillerden Kosta Katsikis, mecliste güvenoylaması yapılması durumunda hükümetten desteği çekeceklerini açıkladı. Katsikis “[ANEL lideri] Panos Kammenos, ayrılacağımızı söyledi. Bu ne anlama geliyor? Koalisyonu ortağı olmayı bıraktık, çoğunluk yok, güven oyu vermiyoruz” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.