'Çingene Kızı' Türkiye'ye geri getirildi

'Çingene Kızı' Türkiye'ye geri getirildi

Zeugma'dan kaçırılan Çingene Kızı mozaiğinin parçaları ABD'den getirildi.

Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve Zeugma mozaiklerinin simgesi haline gelen ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin parçaları ABD’den getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ‘ABD’deki Zeugma mozaiğinin parçalarının 26 Kasım’da Türkiye’ye getirileceğini’ söylemişti. Ersoy, “ABD’deki Çingene Kızı mozaiği 26 Kasım’da Türkiye’ye gelecek. ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Kasım sonunda Gaziantep’e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini de burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” demişti.

‘Çingene Kızı’ mozaiğinin kayıp 12 parçası 1960’lı yıllarda Zeugma Ören Yeri’ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarıldı. 1965’te Bowling Green Devlet Üniversitesi’nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks adlı birinden satın alınan Zeugma Mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.

2012’DE İADESİ İSTENDİ…

Antik kentin kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay daha önce konuya dair bir rapor hazırlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Nuri Ersoy, Görkay’ın hazırladığı raporda neticesinde üniversitede sergilenen eserlerin, ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin bordüründen çalınan parçalar olduğunu ortaya koyması üzerine 2012 yılında resmi olarak mozaiklerin Türkiye’ye iadesini istedi.

Yaklaşık 5,5 yıl süren görüşmeler sonucu 15 Mayıs’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye’ye getirilmesine ilişkin protokol imzalandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.