Çin'den Türkiye'ye ithalat sitemi: Duygularımız incinecek

Çin'den Türkiye'ye ithalat sitemi: Duygularımız incinecek

Türkiye, korona virüsü salgını nedeniyle Çin'den her türlü hayvansal gıda ithalatını geçici süreyle durdurma kararı vermişti.

Türkiye’nin koronavirüs salgınına karşı Çin’den her türlü canlı, cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatının geçici süreyle durdurulması kararını tepki geldi. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğince yapılan yazılı açıklamada, “Bu kararı büyük şaşkınlıkla karşılıyoruz, ciddi endişe duymakta ve şiddetle karşı çıkmaktayız” denildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Çin’e karşı ticaret sınırlamalarını desteklemediği, hatta buna karşı çıktığı yönünde tutumuna dikkat çekilen açıklamada “Türk tarafının söz konusu kararı DSÖ’nün açıklamasının ruhuna aykırıdır” denildi.

Koronavirüsün söz konusu ürünlerle yayılabileceğini destekleyen herhangi bir kanıt bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Söz konusu sınırlama hayata geçirilirse Çin ve Türkiye arasındaki normal ticaret düzenine zarar verecektir. Çin halkı topyekûn çaba sarf ederek salgınla mücadele ederken bu yaklaşım hem halkımızın duygunu incitecek hem de ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir” değerlendirmesi yapıldı.

Salgının ardından Türkiye’nin Çin’e verdiği desteğin hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi:
“Taraflarımız müştereken salgının üstesinden gelmek için güzel bir şekilde iş birliği yürütmektedir. Üstelik Türk tarafının söz konusu sınırlamaları alması, daha önceki kendi tutumu ile de çelişmektedir. Türk tarafını objektif ve makul bir şekilde salgına yaklaşmaya, bilimsel ve uygun bir şekilde riski değerlendirmeye, Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün ilgili kuralları ve DSÖ’nün profesyonel ve otoriter tavsiyesine uyumlu olarak, aşırı yanlış tepkiden kaçınmaya, somut adımlar atarak aynı gemide salgına karşı mücadele vermeye ve ikili ilişkilerimizin iyi gidişatını korumaya çağırıyoruz.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.