Çin'de korona virüsünden kurtulanlar anlattı: Teşhis gecikti, bütün aile hastalandı

Çin'de korona virüsünden kurtulanlar anlattı: Teşhis gecikti, bütün aile hastalandı

Yeni tip korona virüsüne yakalanıp tedavi gördükten sonra iyileşen iki Çinli CNN International'a konuştu.

Çin’den dünyaya yayılan yeni tip korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 1700’ü, enfekte olanların sayısı ise 71 bini geçerken, son günlerde yüzlerce vakanın görüldüğü Japonya’da da yeni bir salgın endişesi ortaya çıktı. Korona virüsü teşhisi konulup Çin’de hastaneye yatan ve iyileşen iki kişi ise tedavi sürecinde yaşadıklarını CNN International’a anlattı.

‘İŞTAHIM KESİLDİ, DELİ GİBİ ÖKSÜRÜYORDUM’

Yetkililerden çekindiği için ismini ‘Tiger Ye’ olarak veren 21 yaşındaki bir hasta, virüsün sıfır noktası sayılan Wuhan kentinde deniz canlılarının satıldığı pazarın yakınlarında bir dil okuluna gittiğini, muhtemelen bu sırada enfekte olduğunu söyledi. “17 Ocak günü okulda olduğum sırada biraz hasta hissettim, ağrım vardı. Fakat normal grip gibi davranıp ilaç içtim” diyen Ye, birkaç gün içinde iştahının kesildiğini ve 21 Ocak günü öğle yemeğinin ortasında kötüleşerek büyük bir hastaneye gittiğini anlattı.

İLK HASTANE İLAÇ YAZIP EVE YOLLADI

Hastanenin çok kalabalık ve karmaşık olduğunu, ateş kliniğinde çok insan olduğunu söyleyen Ye, buradan daha küçük bir hastanenin yolunu tutmuş. Ye, bu hastanede kendisine teşhis konmadığını ve bazı ilaçlar yazılarak eve gönderildiğini ama 26 Ocak gününe gelindiğinde çok yüksek ateşle ‘deli gibi öksürdüğünü’ anlattı. Bir noktada ateşinin 39 derecenin üzerine çıktığını, karın ağrısı, kusma ve ishale maruz kaldığını anlatan Ye, yeniden hastaneye gitmiş.

HIV TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLARLA TEDAVİ EDİLDİ

Ye’ye bu kez korona virüsü teşhisi konmasının ardından HIV tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar verilmiş. “En zorlandığım noktada ‘Ölecek miyim?’ diye düşündüm” diyen Ye, şimdi virüsü atlatmış görünüyor. Ye 9 Şubat günü, Wuhan’daki bir otelde karantina bölgesine alınmış. Eve yollanmasından önce dört defa test yaptırıp hepsinde negatif sonuç çıkması gerekiyor…

HASTANE SOLUNUM TESTİ YAPMAYI REDDETTİ

31 yaşındaki bir mühendis olan Edison Zhang, kendisine ve ailesine ‘nihayet’ virüs teşhisi konduğunda rahatladığını söyledi. Çin Yeni Yılı tatil için 22 Ocak günü eşi ve eşinin ailesiyle Wuhan’a gittiklerini söyleyen Zhang, kayınpederinin bir gün içinde öksürmeye başladığını ancak yerel bir hastanenin gerekli solunum testlerini yapmayı reddettiğini anlattı. Zhang, eşinin de ateşlenmesi sonrası gerekli testleri ancak 30 Ocak’ta yaptırabildiklerini ancak bu süreçte kendisinin ve kayınvaldesinin de hastalandığını söyledi.

‘BELKİ DÖRDÜMÜZE BİRDEN BULAŞMAYACAKTI’

Zhang, “Testleri erken yaptırsaydık belki dördümüz birden enfekte olmayacaktık. Başta korkmuştum. Ama teşhis kesinleşince endişelenmeyi bıraktım. Bu noktada tedavi görmekten başka şansımız yoktu” dedi. Zhang, gelinen noktada kendisinin ve kayınpederinin iyileştiklerini, son karantina aşaması için bir otelde tutulduklarını söyledi. Ancak eşi ve kayınvalidesi hâlâ hastanede…

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.