Çin'de ikinci dalga korkusu sürüyor: Wuhan'da 10 günde 11 milyon kişiye test yapılacak

Çin'de ikinci dalga korkusu sürüyor: Wuhan'da 10 günde 11 milyon kişiye test yapılacak

Korona virüsünün ortaya çıktığı Çin'in Wuhan kentinde vakaların artmasıya beraber 10 gün içinde 11 milyon kişiye test yapılması planlanıyor. 8 Nisan'da karantina önlemlerinin kaldırıldığı kentte, tekrar koruyucu tedbirler uygulanıyor.

Çin’de korona virüsü salgının ilk görüldüğü yer olan Wuhan’da uzun bir aradan sonra geçen hafta sonunda ilk kez yeni vakaların görülmesi üzerine 11 milyon nüfuslu kentte herkese test yapılması planlanıyor. Devlet medyasına göre, yerel yetkililerden bu testlerin 10 gün içinde nasıl yapılabileceğine ilişkin rapor istendi.

3 Nisan’dan beri hiçbir bakanın görülmediği Wuhan’da hafta sonunda dış kaynaklı olmadığı belirtilen altı yeni vaka tespit edilmişti. Wuhan’da 11 hafta boyunca uygulanan karantinaya 8 Nisan’da son verilmişti. Kentte hayat normale dönmeye başladı. Okullar ve iş yerleri yeniden açılırken toplu taşıma araçları da seferlere başladı. Ancak yeni vakaların normalleşme sürecini sekteye uğratabileceği belirtiliyor.

‘ZOR VE MASRAFLI’

The Paper adlı siteye göre tüm kent sakinlerine test yapılabilmesi için yerel yönetimlerden raporlarını bu öğleden sonraya kadar sunmaları istendi. Sitenin yayımladığı ’10 günlük savaş’ başlıklı belgeye göre test programında yaşlılara öncelik verilecek. Ancak Global Times gazetesi, bazı üst düzey sağlık yetkililerine dayanarak tüm kent sakinlerine test yapılmasının zor ve masraflı olacağını duyurdu.

Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesi’nin yoğun bakım direktörü Peng Zhiyong ise testlerin sağlık çalışanları, risk grubundakiler ve hastalarla yakın temasta bulunan kişilere odaklanabileceğini söyledi. Aynı üniversiteden bir başka yetkili ise, zaten kent sakinlerinin önemli bir bölümüne – 3-5 milyon- test yapıldığını, kentin 10 gün içinde kalan 6-8 milyon kişiye de test yapabilecek durumda olduğunu belirtti.

Wuhan’ın test programı Çin’de sosyal medyada da tartışma konusu oldu. Birçok kişi bu kısa kısa bir süre içinde bu kadar çok kişiye test yapılmasının zor olacağını belirtti. Çin, Pazartesi günü sadece bir korona virüsü vakası bildirdi. Ülkede vaka sayısı 82 bin 919, ölü sayısı da 4 bin 633.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.