Çin ve yeni iPhone Apple'ı vurdu!

Çin ve yeni iPhone Apple'ı vurdu!

Apple, yaklaşık 20 yıldır ilk kez gelir görünümünü düşürdüğünü duyurdu. Tahminin gerekçesi olarak Çin ekonomisindeki yavaşlama gösterildi. Ancak yeni çıkan iPhone modellerinin yüksek fiyatlarının da etkili olduğu belirtiliyor.

Apple, Çin ekonomisindeki zayıflık ve iPhone, Mac ve iPad’in yeni modellerine ilişkin arz aksaklıklarını işaret ederek, yaklaşık 20 yıldır ilk kez gelir görünümünü düşürdüğünü duyurdu. Şirket, 29 Aralık’ta sona eren çeyrek dönemde yaklaşık 84 milyar dolarlık satış beklediklerini belirtti.

Apple bir yıl önceki ilk mali çeyrek dönemde 88.3 milyar dolar satış yapmıştı. Önceki tahmini ise 89 milyar ile 93 milyar dolar aralığındaydı. Böylelikle, yeni tahmin, Apple’ın CEO’su Tim Cook’un 2011’de göreve getirilmesinden bu yana ilk kez tatil dönemini içeren çeyrekte yavaşlama rapor edeceği anlamına geliyor. Apple, düşük tahmin oranının nedenini ‘Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı’ ve ‘Çin piyasalarının küçülmesi’ olarak gösterdi.

SADECE ÇİN DEĞİL, YÜKSEK FİYAT DA VURDU

Cook açıklamasında, “Özellikle Çin’deki ekonomik yavaşlamanın büyüklüğünü öngöremedik” dedi ve iPhone, Mac ve iPad modellerindeki satışın büyük oranda azaldığını söyledi. Cook’un yaptığı bu açıklama, Apple hisselerinin kapanış sonrası işlemlerde yüzde 8.5 kadar düşmesine neden oldu. Satış tahmininin düşürülmesi, Eylül ayında piyasaya sürülen son iPhone modellerinin satışının iyi gitmediğine ilişkin işaretlerden sonra gerçekleşti. Özellikle iPhone’un şirketin gelirlerinin üçte ikisini sağladığı biliniyor.

Ancak analistler Apple’daki düşüşün tek sebebinin Çin ekonomisi olmadığı görüşünde. Zira, yapılan araştırmalar son yıllarda tanıtılan iPhone modelleri yüksek fiyatla piyasa çıktığı için kullanıcıların daha ucuz fiyat etiketi taşıyan eski model iPhone’ları aldığını ortaya koyuyor.

ÇİN SATIŞI YASAKLAMIŞTI

Merkezi ABD’de bulunan teknoloji firması Qualcomm’dan yapılan açıklamada, Çin’deki Fuzhou mahkemesinin kararıyla Apple’ın birçok modelinin satışının yasaklandığını duyurmuştu.  Açıklamada, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X modellerinin satışının yasaklandığı kaydedilmişti. Yasağın nedeni ise söz konusu iPhone modellerinde kullanılan 2 patentin Qualcomm’a ait olmasıydı. Bunun üzerine Apple’ın Qualcomm ile telif davası konusu olan ve özelliğini güncelleme ile yok ettiği öne sürülmüştü.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.