CIA başkanı, Kaşıkçı için Ankara'da

CIA başkanı, Kaşıkçı için Ankara'da

CIA Başkanı Haspel, Cemal Kaşıkçı soruşturması için Türkiye'ye geldi. Soruşturmaya ilişkinse yeni gelişmeler yaşandı.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Gina Haspel, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini soruşturmak için Türkiye’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kaşıkçı cinayeti ile ilgili gerçekleri bütün çıplaklığıyla” bugün anlatacağı, ABD Başkanı Donald Trump’ın da “Suudi Arabistan’ın açıklamalarını tatmin edici bulmadığı” açıklamalarının ardından Haspel’in ziyareti gerçekleşiyor. Haspel, gazeteci Kaşıkçı ile ilgili Suudi Arabistan’ın açıklamalarının olayı örtbas etmeye yönelik olduğuna yönelik olup olmadığını, Türk yetkililerin elinde ses yada görüntü kaydı olup olmadığını ve Türk polisinin sahip olduğu bilgileri değerlendireceği, bunun için de Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayeti ile ilgili açıklamalarına yetişebilmek için Ankara’ya geldiği belirtildi.

ADI CIA İLE ANILIYORDU

Başkonsolosluğa girdikten 18 gün sonra öldürüldüğü açıklanan Cemal Kaşıkçı’nın adı 1987-95 yılları arasında El Kaide lideri Usame bin Ladin’le yaptığı söyleşilerle gündeme gelmişti. Bu da Cemal Kaşıkçı’nın adının dönem dönem CIA ile yan yana gelmesine neden olmuştu. Kaşıkçı ailesinden adı Usame bin Ladin ile anılan tek isim Cemal Kaşıkçı değil. Amcası Adnan Kaşıkçı’nın da Usame bin Ladin’i 80’li yıllarda CIA ile tanıştıran isim olduğu öne sürülmüştü

ARAÇTA ARAMA YAPILMASI BEKLENİYOR

Öte yandan soruşturma kapsamında Sultangazi’de bulunan bir konsolosluk aracı gündeme geldi. Hürriyet’ten Eyüp Serbest’in haberine göre Sultangazi Devlet Hastanesi’nin hemen yanındaki 3 katlı İSPARK’a, 7 Ekim’de diplomatik 34 CC 1736 plakalı siyah renkli E 220 model bir Mercedes otomobil bırakıldı. İSPARK çalışanları, otomobili getiren Suudi Arabistan Başkonsolosluğu ataşesi Muhammed Ö.’yü tanıyordu. Normalde aracı konsolosluk çalışanı Türk şoför Y.K. kullanıyordu ancak o gün yoktu. Muhammed Ö., daha önce de geldiği Mercedes’i giriş kata, en uç noktaya bıraktıktan sonra otoparktan ayrıldı. Ataşe 18 Ekim günü de diplomatik 34 CC 2665 plakalı BMW ile otoparka dönmesiydi.

Muhammed Ö. ikinci gelişinde kullandığı bu otomobili bir önceki aracın önüne park etti. İkinci otomobilin bagajından ikisi çok büyük, biri daha ufak 3 valiz indirdi. Bu sırada otoparkta görevli M.Ö. kendisine yardım etti. Muhammed Ö. valizleri ilk Mercedes’e yüklerken bir yüz maskesi yere düştü. Muhammed Ö. kimyasal işlemlerde kullanıldığı belirtilen maskeyi çöpe atıp valizleri bıraktıktan sonra otoparktan ayrıldı.
İhbar üzerine dün otoparka polisler gelerek inceleme yaptı. Ancak diplomatik plakalı olduğu için araçta inceleme yapılamadı. Polisin gerekli izinler alındıktan sonra araçta arama yapması bekleniyor.

KRİTİK İSMİN KİMLİĞİ DEŞİFRE OLDU

Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Cinayetin emrini ve planını getirdiği öne sürülen kişinin kimliği ve fotoğrafları ortaya çıktı.

Başkonsolosluk Ataşesi Ahmet Abdullah Almuzaini havalimanında böyle görüntülenmişti.

Kaşıkçı’nın öldürülmesinde emir ve planları uygulatan kişinin Başkonsolosluk Ataşesi Ahmet Abdullah Almuzaini olduğu öne sürüldü. Sabah’ta yer alan habere göre Almuzaini, Kaşıkçı başkonsolosluktan randevu aldıktan sonra Riyad’a gitti. Emir ve planları alarak 1 Ekim’de geri geldi. Kaşıkçı öldürüldükten sonra Riyad’a döndü. (Duvar-DHA)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.