CHP'li Veli Ağbaba: Oldu olacak belediyeleri kapatın!

CHP'li Veli Ağbaba: Oldu olacak belediyeleri kapatın!

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yerel yönetimlerde yapılmak istenen düzenlemelere tepki gösterdi.

Yerel yönetimlerde 'kamu güvenliği'nin sağlanması gerekçesiyle getirilmek istenen yeni yasal düzenlemelere ilişkin konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba böyle bir uygulamanın AK Parti'li olmayan tüm belediyeler için tehdit oluşturacağını söyledi. 

Evrensel gazetesinden Serpil İlgün'ün sorularına yanıt veren Ağbaba, "Oldu olacak belediyeleri kapatın" dedi. Ağbaba'nın açıklamaları şöyle:

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin, yerel yönetimleri yeniden düzenlemeyi amaçlayan ve Büyükşehir Yasası’nda değişiklikler öngören yasa tasarısına ilişkin basına verdiği demeçler sıklaştı. Önce, yapılan açıklamalara bakarak genel hatlarıyla tasarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle tasarı ile tam olarak ne getirildiği paylaşılmış değil. AKP her geçen gün değişen koşullara, kendi menfaatlerine göre yeni bir yol çiziyor. Kamuoyunu da buna uymaya zorluyor. Merkezi idareyi güçlendirmek, oradaki yurttaşların kendi şehirlerinin yönetimindeki etkisini azaltmak demokrasiye de aykırı, yerel yönetimin amacına ve anlamına da aykırı. Oldu olacak belediyeler tamamen kapatılsın, muhalefetin söz sahibi olduğu tek yönetim alanı da ortadan kalksın.

Özhaseki, ‘Doğu’da teröre destek verdiği düşünülen’ belediyelere kayyum atamayı planladıklarını da açıkladı ve ‘Görevi kötüye kullanan belediye başkanlarının yetkileri elinden alınmalı. Onların yerine belediye meclisinden değil, kamudan birisinin atanmasını öneriyoruz’ dedi. Bu ifadelerin yasalaşması nasıl sonuçlar doğurur?

AKP Hükümeti için görevi kötüye kullanmak aslında en geniş anlamı ile AKP’li olmamak ya da AKP’ye muhalefet etmek olarak değerlendiriliyor. Seçime, milli iradeye ne kadar önem verdiklerini seçim mitinglerinde, yaptıkları her konuşmada dile getirmelerine rağmen bunun uygulanması konusunda bahsettikleri kadar özgürlükçü değiller. Belediye başkanlarının yerine kamudan birinin atanması demek aslında halkın iradesini yok saymak, seçimle gelen belediye başkanını yok saymak demek oluyor. Bunun doğuracağı sonuçların sadece Doğu ya da Güneydoğu ile sınırlı kalmayacağı çok açıktır. Terörü bahane ederek yapılan bu uygulama yarın bütün Türkiye’deki AKP’li olmayan belediye başkanları için bir tehdit olmayacağını bilemeyiz. Onun için nerede ve ne şekilde olursa olsun böyle bir anlayışa karşı çıkmalıyız.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.