CHP'li Seyit Torun: Ankara’da 5-6, İstanbul’da 1-2 puan öndeyiz

CHP'li Seyit Torun: Ankara’da 5-6, İstanbul’da 1-2 puan öndeyiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, toplamda 53 ilde yapılan işbirliği formülünü “Kazanmak, kazanamıyorsak AKP’ye kaybettirmek” olarak açıkladı.

CHP ile İYİ Parti arasında yaklaşık 3 ay süren ittifak görüşmeleri aday listelerinin seçim kurullarına teslimi ile tamamlandı. 23 büyükşehir 30 ilde yapılan işbirliği sürecini ittifak görüşmelerinde yoğun mesai harcayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile konuştuk.

“Kazanmak, kazanamıyorsak AKP’ye kaybettirmek” formülüyle kurulan ittifakın CHP’ye seçim bölgelerine göre kimi yerde 5, kimi yerde 10, kimi yerlerde de 15 puan katkı yapacağını söyleyen Torun başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çok sayıda ilde de sürpriz yapacaklarını anlattı. Torun’un yerel seçim işbirliği, seçim kampanyası ve son anketlerdeki ölçümlere dair değerlendirmeleri şöyle oldu:

‘KAZANAMIYORSAK KAYBETTİRECEĞİZ’

İttifak süreci tamamlandı. Sancılı da bir süreç oldu. Bu süreçte sizi en çok ne zorladı?

Sonuçta elbette herkesin mutlu olacağı, herkesin ortak biz anlayışta olacağı yapıyı kurmak mümkün değil. Biz hem ittifak görüşmelerinde hem de adaylaşma sürecinde elimizden geldiğince verilere dayandık. İşbirliği görüşmelerini kazanma formülü üzerine kurduk. Yani eğer biz kazanamıyorsak AKP’ye kaybettireceğiz. Bütün belediyelerin oy oranlarına baktık. Bazı bölgelerde adayın profiline baktık. O bölgedeki genel duruma baktık. Zaman zaman gergin anlar oldu, kopma noktasına geldi. Bir sürü süreç yaşandı ama her iki partinin de amacı bu seçimde başarılı olmak üzerineydi ve bu noktada gereğini yaptık.

En başta bu büyüklükte bir ittifak kurmak üzere mi yola çıktınız?

Başlangıçta Türkiye’de böyle bir örnek olmadığı için önce ne kadar ilde olabilir, buna baktık. İl sayısı tespit edelim, dedik. Sonra ilk olarak büyükşehirleri ele aldık. 30 büyükşehirde ne kadar ilde uzlaşabileceğimize baktık. Ardından illerle ilgili değerlendirmeler oldu. İllerin bir araya geldiği ve bize bildirdiği yerler oldu. Biz de o görüşmeleri genel merkezler üzerinden gerçekleştirdik.

İttifaklar dolayısıyla bu seçimde Saadet Partisi dışındaki partilerin oyu belli olmayacak. Genel seçime giderken bu sıkıntı yaratmayacak mı?

Yerel seçimlerde oy oranları öne çıkmaz. Hangi belediyeleri kazanmışsanız o. AKP veya CHP İstanbul, Ankara, Adana, Mersin’i aldı mı, buna bakılır. Algı odur.

Yerel seçimlerde ilk kez ittifak kuruldu. Beklediğiniz sürpriz yerler var mı?

Seçmen karar verecek ama Türkiye zaten 2 partili bir sürece evrildi. Bir ilki hayata geçirmiş olacağız.

Seyit Torun, 31 Mart’ta yapılacak seçimde destek istedi. ( F: Hayati Akçay – Anadolu Ajansı )

‘İTTİFAK SEÇİM BÖLGESİNE GÖRE 5-15 KATKI YAPACAK’

Kurduğunuz ittifakın sahadaki etkisini ölçtünüz mü?

İttifakın bize yarattığı 5 ile 10 puan arasında bir fark var. Kimi yerde 5, kimi yerde 10, kimi yerde 15 olan yerler var. Cumhur İttifakı’ndan daha çok Millet İttifakı sahada başarılı olmuş görünüyor. Çünkü MHP tabanının belli bir kısmı AKP’ye yönelmiyor. AKP tabanının belli bir kısmı MHP’ye yönelmiyor.

‘BURSA ANKETLERİ BİZİ DE KAYGILANDIRDI’

Sürpriz iller bekliyor musunuz? Bursa çok konuşuluyor…

Bursa sürpriz değil. Biz Bursa’yı kazanacağımıza inanıyoruz. Samimi söylüyorum. Son anket sonuçları geldi. Biz de inanamıyoruz. “Acaba anketörlerde mi sorun var, acaba hatalı mı yapıldı” diye kaygıya kapılıyoruz. Ama ölçtüğümüz bütün sonuçlar birbirine yakın. Antalya 2-3 puan önde. İnanıyorum ki daha da açacak. Adana açık ara önde. Mersin şu anda öne geçiyor. İyi gidiyor. Hatay’da sorunumuz yok zaten. Eskişehir’de tek adaya düşülünce kaygılıydım ama son anket sonuçları Eskişehir’in de çok iyi olduğunu gösterdi.

Muğla’da sadece büyükşehirde ittifak yapıldı. İlçelerde ayrı girilmesinin sıkıntı yaratabileceği konuşuluyor.

Biz orada da son ana kadar ilçeler bazında da işbirliği kurulması düşüncedeydik. Zorladık ama örgütümüz, milletvekillerimiz ve büyükşehir belediye başkanımız en doğru formülün böyle olacağını ifade ettiler. Tabiri caizse bastırdılar.

‘BUCAK’IN ADAYLIĞI TÜRKİYE GENELİNİ ETKİLEMEZ’

Bucak’ın adaylığı çok tartışıldı. Siverek kazanılsa da batı oylarını olumsuz etkileyeceği konuşuluyor?

Ben çok gündemde kalacağını, bir yerdeki adayın Türkiye genelini etkileyeceğini düşünmüyorum. Geçmişte de yaşanmış birçok örneği var. Daha önce söylediğimiz gibi bu konuyla ilgili Urfa milletvekili ve örgütünün bir talebi oldu ve bu gerçekleşti.

Ordu’da ittifak yok. İYİ Parti aday çıkarmadı. Saadet Partisi eski Bakan İdris Naim Şahin’i gösterdi. Ordu’da ne olur?

Ordu çok bilinmeyenli bir denkleme doğru gidiyor. 3’lü bir yarışa döndü. Artık sonucuna bakacağız. Biz kendi oyumuzu alır üzerine de katarız. Ama ilçelerde ittifak kurduk. Büyükşehirde de resmi olmasa da gayri resmi ittifak var.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun (sağda), Ordu’nun Altınordu ilçesi Yeni Mahalle ve Şarkiye mahallelerinde esnaf ziyaretinde bulunarak, 31 Mart’ta yapılacak seçimde destek istedi. ( F: Hayati Akçay – Anadolu Ajansı )

‘YAVAŞ VE İMAMOĞLU’NUN OYU, PARTİ OYUNUN ÜSTÜNDE’

İstanbul ve Ankara sonucu merak konusu. Sahafa durum nasıl?

Adaylarımız çok başarılı. Partinin önüne geçtiler. Tek sorunumuz onları partinin oyuna yaklaştırmak. Parti oyu ile onları birleştirmek. Aday olarak başarılı bir profil çiziyorlar. Seçmen Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu diyor ama bunu CHP anlamında yaklaştırmaya çalışıyoruz.

İstanbul ve Ankara için anket sonucu var mı?

Ankara’da 5-6 puan öndeyiz. Ekrem Bey de 1-2 puan öne geçti.

Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım güçlü bir aday değil mi?

Binali Yıldırım’ın geçmiş dönemlerinden dolayı etkili olacağını düşünebilirsiniz ama sahada şunu soracak insanlar: Siz 16 yıldır iktidardasınız, 25 yıldır da belediyedesiniz. Ulaştırma Bakanlığı yaptınız Başbakanlık yaptınız. İstanbul’un sorunları çözülüyordu da elinizi tutan mı vardı? Niye çözmediniz? Şu an içinde bulunduğumuz sorunların sorumlusu kim? Ne iddia koyacaksınız? Yeni ne söyleyeceksiniz? Onlar yapamadı biz mi yapacağız diyeceksiniz. Ya da biz bilmiyorduk mu diyeceksiniz? Kandırıldık mı diyeceksiniz. İstanbul’a ne diyeceksiniz. Bir de şu var. Zorla gittiği her halinden belli. Sahada ona nöbet verildi. Türkiye genelinde nasıl İzmir’de, Ordu’da, birçok yerde nöbete gönderildilerse Binali Yıldırım da İstanbul’a nöbete gönderildi. Nöbeti bittiğinde, seçimi kaybettikten sonra herhalde Saray’da kendisine etkili bir görev verirler.

‘KILIÇDRAOĞLU 20’DEN FAZLA İLE GİDECEK’

Kampanya nasıl olacak? CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun programı belli oldu mu?

Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu 20’nin üzerinde ile gidecek. Mitingden daha çok gittiği yerlerde kanaat önderleri ile görüşmeler, yerelde saha çalışmaları yapacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na birlikte il ziyareti önerdiğini açıklamıştı. Ortak miting düşünülüyor mu?

Ortak miting yok. Ortak il ziyareti de konuşulmadı. Birlikte gitmeyebilir ama genel başkanımız Denizli’ye gidecek. Balıkesir’e de gidebilir. Birlikte bir ziyaret yapılabilir ama miting doğru olmaz.

İttifakta son durum nedir? Kaç ilde ittifak yapıldı?

53 ilde iş birliği yaptık. En son iş birliği yapılan illere Sivas, Amasya ve Karabük eklendi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.