CHP’li Çakırözer, BİK’e yapılan yeni atamaları eleştirdi

CHP’li Çakırözer, BİK’e yapılan yeni atamaları eleştirdi

Basın İlan Kurumu Genel Kurul temsilciliklerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan atamalar CHP'li Utku Çakırözer tarafından 'resmi ilan pastasına' müdahale olarak değerlendirildi.

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’na yapılan atamalarını eleştirdi.

BİK’in gazetelere tarafsız ve adil bir şekilde dağıtmakla sorumlu olduğu 450 milyon liralık resmi ilan pastasını yönettiğine dikkat çeken Çakırözer, “amaç 450 milyon TL’lik ilan pastasını tek yanlı bakış açısı ile yönetebilmek” iddiasında bulundu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’na yapılan atamalara tepki gösterdi. Çakırözer, “Türkiye’de demokrasinin olmazsa olmazı basın, zaten çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bir taraftan siyasi baskılar, diğer taraftan siyasetin yönlendirmesi ile ekonomik baskılar basın ve yayın kuruluşlarının nefesini kesiyor. Tüm bunlar basın ve ifade özgürlüğü açısından ağır ihlallerin yaşanmasına neden oluyor. Tüm bu kriz ortamında basın ile ilgili iki kuruluşun yapısal sorunlar nedeniyle aylardır toplanamaması yaşanan tüm sorunları derinleştirmişti. Bu tutum bile basının sorunlarını çözmek konusundaki duyarsızlığı gösteriyor. Basın Kartı Komisyonu 13 aydır toplanamıyordu, yeni üyeleri ile birlikte 24 Temmuz’da toplandı. Basın İlan Kurumu da Genel Kurulu’nun hükümet kanadına atamalar yapılamadığı içen 8-9 aydır toplanamıyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılan görevlendirmelerin ardından Genel Kurulun yakın zamanda toplanması ve Basın İlan Kurumu yönetiminde de değişiklik yapılması bekleniyor” dedi. Çakırözer, “Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun hükümet kanadı üyeleri geçmişte pek çok bakanlıktan ve kurumdan oluşuyordu. Şimdi bakıyoruz ki hükümet grubunun tamamı Cumhurbaşkanlığı’nın içinden temsilcilerle dolduruldu, danışmanlardan oluştu” dedi.

FİŞLEME ÖDÜLLENDİRİLDİ

Atanan isimlerden bazılarının, atamalardaki kriteri de gösterdiğini ifade eden Çakırözer, “Türkiye’de yayın yapan uluslararası basın yayın kuruluşlarının muhabirlerini fişleyen, hedef gösteren, andıçlayan SETA raporunun yazarı İsmail Çağlar Fırat, görevi resmi ilanların gazetelere adaletli bir şekilde dağıtılması olan kurumun üyeliğine getiriliyor. Yaptığı fişlemenin gereklerini yerine getirebilecek olması resmi ilanların dağıtımında söz sahibi olması bir yana; gazetecileri fişleyen ve hedef gösteren bir kişinin Basın İlan Kurumu üyeliği ile ödüllendirilmesi bu anlayışın devletin en tepesi tarafından kabul edilmesi de endişe veriyor” dedi.

YİNE TURKUVAZ ETKİSİ

13 ay boyunca toplanamayan Basın Kartı Komisyonu’nun üyelerinin birçoğunun Turkuvaz Medya Grubu’ndan seçildiğini anımsatan Çakırözer, “Basın İlan Kurumu’nda da benzer bir Turkuvaz etkisi dikkat çekiyor. Turkuvaz Medya Gurubu Kurumsal İletişim Grubu Başkanı Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun yeni üyesi. Kendisi aynı zamanda Cumhurbaşkanı danışmanı. Kamu kurumlarının basın ile ilişkilerindeki Turkuvaz etkisi giderek yayılıyor” diye konuştu.

450 MİLYON TL’LİK İLAN PASTASI

Basın İlan Kurumu’nun 1961 yılında kurulduğunu hatıtlatan Çakırözer, şöyle konuştu: “Kurumun kuruluş amacı resmi ilanların dağıtımında adaletsiz davranılmasına son vermek. Fikir ve içerik farkı gözetmeksizin resmi ilanların dağıtımındaki aracılık görevini yerine getirmek. Bu kurum 450 milyon liralık bir resmi ilan pastasını yönetiyor ve sorumluluğu bu pastayı tarafsız ve adil bir şekilde dağıtmak. Bu atamalar kurumun yönetiminde yapılacak bir değişikliğe dair ipuçları da veriyor, amaç 450 milyon TL’lik ilan pastasını tek yanlı bakış açısı ile yönetebilmek. Basının en önemli gelir kaynağını yöneterek yeni bir baskı aracı oluşturmak. Basın ve ifade özgürlüğüne inanmayan; gazetecileri, basını düşman gören bu SETA anlayışının Kurum Genel Kurulu’nda temsil edilmesi, tarafsızlığını bu denli yitirmesi basın ve ifade özgürlüğüne baskının son örneği. İktidarın her türlü ekonomik baskısı muhalif medyanın üzerindeyken Basın İlan Kurumu iktidara yakın bu profili ile görevini adalet ve eşitlik içerisinde yerine getiremez. Resmi ilanları adil bir şekilde dağıtamaz. Bu görevlendirmeler acilen iptal edilmelidir.” (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.