CHP'den sandıklara itiraz uyarısı

CHP'den sandıklara itiraz uyarısı

CHP'li Hadimi Yakupoğlu: İtirazınız haklı olsa bile delili YSK'ya göstermek gerekir.

Yerel seçime sayılı günler kala sandık güvenliği tartışmaları da alevlendi. Geçmiş seçimlerde birçok itirazın usulden reddedildiğine dikkat çeken CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu hem itiraz süreleri hem de itirazlarda bulunması gereken belgeler için uyardı.

SÜRESİNDE İTİRAZ EDİLMELİ

Seçim takviminin oy verme gününde biteceğini ardından itiraz süreçlerinin işleyeceğini belirten Yakupoğlu bu itirazların süresi içinde yapılması gerektiğini belirtti. İtiraz sürelerini paylaşan Yakupoğlu, “Sürelerin başlangıcı seçim kurullarının itiraz üzerine verecekleri kararların alındığı gün başlar. Yani kararın verildiği gün, birinci gündür. Seçim hukukunda, Tebligat Kanunu hükümleri geçerli değildir” dedi.

2014 Mahalli İdareler Seçiminde yaşanan geçersiz oy oranının bu seçimde yaşanacağını düşünmediğini belirten Yakupoğlu şöyle devam etti, “Mühürsüz oy pusulası ve aynı zarfta dört oy pusulası geçerli. Ancak YSK 2014 seçiminde olduğu gibi bu seçimde de “geçerli veya geçersiz oy” tartışmasına girmeyecek. Dolayısıyla bu geçerli ve geçersiz oy şikayet ve itirazlarının, sandık, ilçe ve il seçim kurullarında çözülmeleri gerekiyor. 24 Haziran’da Muğla’da bütün ilçelerde yeniden sayım yapıldı. YSK karışmadı. Dolayısıyla YSK, sayana neden saydın, saymayana neden saymadın demeyecek.”

DELİL OLMAZSA İTİRAZ REDDEDİLİR

Geçerli ve geçersiz oy şikayet ve itirazlarının 298 Sayılı Kanunun 112. maddesine göre yapıldığına dikkat çeken Yakupoğlu şunları söyledi, “Söz konusu kanun uyarınca tek delil ve dayanak; oy sayım ve döküm işlemleri sırasında sandık kuruluna sözlü veya yazılı yapılacak şikayet üzerine sandık kurulunun, şikayeti kabul etmemesi üzerine vereceği ret kararını, sandık tutanak defterine yazıp, kurul üyelerince imzalayacakları tutanaktır. 2014 seçimlerinden sonra YSK’ya muhtarlık itirazları hariç yaklaşık 700 itiraz geldi. Sandık tutanak defterine dayanan itiraz sayısı, maalesef ve maalesef bir elin parmaklarını geçmedi. Doğal olarak hepsi reddedildi. Zira seçim hukukunda, haklı olsanız bile delilinizi gösteremez veya nerede olduğunu belirtmezseniz, itirazınız incelenmeden, usulden reddedilir.” (DUVAR)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.