CHP'den Kürt sorununa Yaşar Kemal'li açılım; Nevroz resmi tatil olacak

CHP'den Kürt sorununa Yaşar Kemal'li açılım; Nevroz resmi tatil olacak

CHP'nin seçim beyannamesinde 'Toplumsal barış ve Kürt sorunu' başlıklı ayrı bir bölüm oluşturuldu.

Kürt sorununun çözümü için TBMM bünyesinde bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu kuracağını ilan eden CHP, ayrıca toplumun çeşitli kesimlerinden isimlerin bir araya geleceği Ortak Akıl Heyeti’yle konuyu tüm boyutlarıyla ele alacağı taahhüdünde bulundu. CHP’nin seçim beyannamesinde anadil vurgusu da yapıldı.

Bildirgede “Toplumsal barış ve Kürt sorunu” başlıklı ayrı bir bölüm oluşturuldu. Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır” sözüyle başlayan bölümde, “CHP Türkiye’de toplumsal barışın kutuplaşmaya yol açmaksızın yurttaşlık ve kardeşlik temelinde sağlanması gerektiğine inanmaktadır. Cumhuriyet tarihinin en önemli sorunlarının başında gelen Kürt sorunu, temelinde bir demokrasi eksikliği meselesidir. Kalıcı çözüm için esas olan daha fazla özgürlük, demokrasi ve hukuk devletidir. Ancak bu şekilde yurttaşlarımızın hakları korunabilir ve halkın refah seviyesi yükseltilebilir” denildi.

Kürt sorununun çözümünü TBMM bünyesinde kuracağı bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile gerçekleştireceğini duyuran CHP, TBMM içinden ve dışından geniş temsil platformu oluşturarak kurulacak Ortak Akıl Heyeti ile sorunun tüm boyutları ile ele alınıp, toplumsal barışın düşünsel ve psikolojik altyapısını oluşturacağı ifade edildi. Beyannamede, “Sonradan halkımıza hesap hesabı verilmeyecek bir taahhütte bulunulmayacak, atılan tüm adımlarda muhalefet partileri başta olmak üzere kamuoyu bilgilendirilecektir.

“Kürt Sorunu’na Eşit Yurttaşlık Temelinde Çözüm” başlıklı bölümde çözüm önerileri şöyle yer aldı:

* Kürt Sorunu’nu eşit yurttaşlık ilkesi ve diyalog temeilinde, salt güvenlikçi anlayışa teslim olmaksızın, cesaret ve kararlılıkla çözeceğiz.

* Kürt sorununu TBMM’de tüm isyasi partilerin katılımıyla partizan çıkarlara kurban etmeksizin, samimi ve şeffaf bir biçimde toplumsal uzlaşıyla çözeceğiz.

* Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde geniş istihdam yaratacak ve toplumsal refahı yükseltecek bir bölgesel kalkınma atılımını hayata geçireceğiz.

* 5 yıl içinde Doğu Ve Güneydoğu’da 135 yeni fabrika kuracağız.

ANADİLDE EĞİTİM VURGUSU

-Kamu hizmetlerinin eşit yurttaşlık temelinde tüm yurttaşlarımıza eksiksiz olarak götürülebilmesi için anadili Türkçe olmayan yurttaşlarımızı da gözetecek bir anlayışı hayata geçireceğiz.

-Okullarımızda Kürtçe dersleriyle ilgili altyapı sorunlarını çözecek ve seçimlik dersleri çeşitlendireceğiz.

-Kürtçe’nin yanı sıra Türkiye’deki tüm kardeş dillerle ilgili araştırma enstitülerini yaygınlaştıracağız. Kapatılan tüm enstitüleri kadro tahsis ederek yeniden açacağız.

-Yerel yönetimlerin özerkliklerini AB standartlarına kavuşturacağız.

-TBMM tarafından 8.5.1991 tarihinde kabul edilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartını uygulayacağız.

(Nergis Demirkaya- Gazete Duvar)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.