CHP'den istifa tepkisi: Erdoğan değil Yıldırım şaşırtıcı!

CHP'den istifa tepkisi: Erdoğan değil Yıldırım şaşırtıcı!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeden belediye başkan adaylığı kampanyası yapmasının anayasaya aykırı olacağını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan edilmesi beklenen Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın kampanya sürecinde görevinden ayrılmayacağı iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Yıldırım’ın istifasına gerek olmadığı’ yönündeki sözlerine dikkat çekilen açıklamada Anayasa’nın 94’üncü maddesine dikkat çekildi. Söz konusu maddede, “TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar” deniliyor.

‘ERDOĞAN ŞAŞIRTICI DEĞİL YILDIRIM ŞAŞIRTICI’

Özel, “Anayasayı çiğnemeyi alışkanlık haline getirmiş bir siyasi partinin genel başkanının Binali Yıldırım’ın istifasına gerek olmadığı yönündeki açıklamaları şaşırtıcı olmamıştır. Ancak konunun kendisi dışında olduğunu belirten Binali Yıldırım’ın ifadeleri şaşırtıcı olmuştur. Bu ifade, Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığının da iradesi dışında ve bir tek adamın emrivakisiyle gerçekleştiğinin en somut göstergesidir” dedi.

YILMAZ ATEŞ ÖRNEĞİ VERİLDİ

Siyasi Partiler Kanunu’nun 24’üncü maddesinin TBMM Başkanı ve başkanvekillerinin milletvekili adayı olmaya ilişkin faaliyetlerinin Anayasa’nın 94’üncü maddesinin kapsamı dışında olduğunu açıkça vurguladığı belirtilen açıklamada Özel şunları ifade etti, “CHP olarak Binali Yıldırım’ın istifa etmeyecek olmasını, kendisinin ve partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanabileceklerine inanç duymadıkları ve Yıldırım’ın seçim mağlubiyeti sonrası makamına dönmesinin sağlanması biçiminde yorumluyoruz. Ancak, Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı sıfatıyla yerel seçimlere katılıyor olması, protokoldeki yeri gereği, kendisine diğer adaylar önünde haksız bir avantaj sağlayacaktır. 2004 yerel seçimleri öncesi henüz daha adaylığı kamuoyuna ilan edilmeden önce Ankara adayımız Yılmaz Ateş’in TBMM Başkanvekilliği’nden istifa etmiş olduğu örneğini de hatırlatarak, Binali Yıldırım’ın sadakatle bağlı kalacağı üzerine yemin ettiği anayasaya uygun davranarak istifa etmesi gerektiğini, anayasanın çiğnenmesine müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.” (DUVAR)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.