CHP 2014'e göre büyükşehir sayısını 6'dan 11'e yükseltti

CHP 2014'e göre büyükşehir sayısını 6'dan 11'e yükseltti

30 büyükşehirden 16'sını AK Parti, 11'ini CHP, 3'ünü HDP kazandı. 2014 seçimlerinde CHP 6 büyükşehir kazanmıştı. CHP bu seçimde İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana'yı da aldı. AK Parti ise 2014'te 18, 31 Mart seçiminde ise 16 büyükşehirde kazandı.

Toplam seçmenin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan 30 büyükşehirin 14’ünü muhalefet partileri, 16’sını AK Parti kazandı. 2014 yerel seçiminde AK Parti 30 büyükşehirden 18’ini kazanmıştı. CHP 6, MHP 3, BDP 3 büyükşehir kazanmıştı. Büyükşehirlerdeki AK Parti üstünlüğü 16 Nisan 2017 referandumunda değişmişti.

17 BÜYÜKŞEHİR ‘HAYIR’ DEMİŞTİ

Referandumda “Hayır” oylarının önde çıktığı büyükşehirler şunlar olmuştu: “İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İzmir, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Van.” 16 Nisan referandumu ile Ankara ve İstanbul’da 2002’den bu yana ilk kez AK Parti’nin tercihi birinci çıkmamıştı. İstanbul’un en büyük seçmen sayısına sahip iki ilçesi Küçükçekmece ve Esenyurt’un yanı sıra Eyüp ve Üsküdar da ‘Hayır’ oyu daha fazla çıkmıştı.
16 Nisan seçimlerinde “Evet”in önde çıktığı 13 büyükşehir işe şunlardı: “Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Urfa ve Trabzon.”

31 Mart seçimlerinde çıkan tablo ise şöyle:

AK Parti: Bursa, Balıkesir, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri,  Manisa, Kocaeli, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Denizli, Urfa ve Trabzon.

CHP: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Eskişehir, Hatay, Mersin, Muğla, Tekirdağ.

HDP: Diyarbakır, Mardin, Van.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.