Çetin kış geçiren besicilerin 'ilkbahar' sevinci

Çetin kış geçiren besicilerin 'ilkbahar' sevinci

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, besiciler havaların ısınmasıyla koyunlarını meralarda otlatmaya başladı.

Ovacık ilçesine bağlı Yılanlı köyünde koyun yetiştiriciliği yapan besiciler, günün erken saatlerinde kalkarak sürülerini Munzur Dağları'na doğru otlatmaya götürüyor. Sarp ve dik kayalık ile yemyeşil düzlüklerde bir süre hayvanlarını otlatan besiciler, öğle saatlerinde köye dönerek hem kuzuları anneleriyle buluşturuyor hem de koyunların sağımını yapıyor.

Rengarenk çiçeklerle farklı güzelliğe bürünen ve derelerin aktığı meralarda koyunlarını otlatan besiciler, olası kurt ve ayı saldırılarına karşı da kangal köpeklerini yanından ayırmıyor.

Besiciler, gün boyu otlattıkları koyun sürülerini güneşin batışıyla ağıllarına getiriyor.

Besicilerden Rıza Balcı, bu yıl kış mevsiminin çetin ve zorlu geçtiğini anlattı. Kar yağışından dolayı ağılının çöktüğünü ve hayvanlarından birkaçının telef olduğunu belirten Balcı, şunları kaydetti:

"Besiciler olarak ilkbahara kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zor ve sert geçen bir kış mevsimi geride kaldı. Kış mevsimi biz hayvancılıkla uğraşan vatandaşları bu yıl çok zorladı. Sürekli kar yağıyordu ve meralarımız yaklaşık 5 ay kar altındaydı, hayvanları dışarı çıkaramadık. Kış aylarında koyunları ağıllarda ot, saman ve arpayla besliyorduk. Meraların iyice yeşil olmasıyla koyunlar artık ağıllarda durmuyor. Bu yüzden işlerimiz biraz zorlaştı. Sabah erken kalkıyoruz ve koyunları daha güzel otlaklarla doyurmak için Munzur Dağları'na çıkıyoruz."

w1-014.jpg

Besici Deniz Batmaz da baharın habercisi kuzuları artık meralarda otlamaya başlattıklarını dile getirdi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Batmaz, "Koyunlarımız her yıl olduğu gibi bu yılda şubat, mart ve nisan aylarında doğum yapmaya başladı. Kuzuları özenle besledik ve büyütüyoruz. Bugünlerde ise kuzuları merada ot yemesini öğrenmesi için ağıllardan dışarı çıkarıyoruz. Kuzuları günde iki kez emmeleri için anneleriyle buluşturuyoruz." dedi.

w2-013.jpg

w3-012.jpg

w4-008.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.