CENİ: Celaliyan'ın özgürlüğü kampanyasını sahiplenelim

CENİ: Celaliyan'ın özgürlüğü kampanyasını sahiplenelim

CENİi, İran’da tutuklu Zeynep Celaliyan’ın özgürlüğü için başlattığı kampanyaya sahiplenme çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Kürt Kadın Barış Bürosu (CENİ), İran’da tutuklu bulunan ve gördüğü işkencelerden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşayan, tedavi edilmeyen Zeynep Celaliyan’ın özgürlüğü için başlattığı kampanyayı sahiplenme çağrısında bulundu.

İran rejiminin Kürt tutsaklara yönelik pervasızca saldırı ve baskılarının gün geçtikçe arttığını vurgulayan CENİ, “Tüm insanlığı, Urmiye Cezaevi’nde Kürt tutsakların 29 gündür sürdürdüğü açlık grevi ile dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

İran rejiminin halklar üzerindeki baskılarının kabul edilemeyeceğini de ifade eden CENİ, idamlarda artışın olmasının, insanlığa karşı haksızlığı ve utancı ifade ettiğini belirtti. Kadınların recmedilmesinin, tecavüz edilerek idam edilmesinin kadın iradesine tahammülü olmayan İran rejiminin kadın düşmanı olduğunu gösterdiği de vurgulanan açıklamada, 9 Mayıs 2010 günü idam edilen Şirin Elemhuli’nin Leyla Kasım’dan sonra idam edilen ikinci Kürt kadını olduğu da vurgulandı.

Tecavüzcüsünü cezalandıran Reyhanah Jabbari’nin, dün başka bir kadının idam edildiğini hatırlatan CENİ açıklamasında şunlara dikkat çekti: “Bunun bir örneği daha İran’ın Kirmanşah bölgesinde 2008 yılında tutuklanan, sadece birkaç dakika süren mahkemede idam cezasına çarptırılan ve cezası daha sonra ömür boyu hapis cezasına dönüştürülen Zeynep Celaliyan’dır. Celaliyan tutulduğu cezaevinde tedavi edilmiyor. Gördüğü işkenceler sonucunda görme yetisini kaybeden ve ağır sağlık sorunları bulunan Celaliyan’ın cezaevi idaresine yaptığı başvurulara rağmen hastaneye götürülmediği bildirildi.”

CENİ açıklamasında kadınların örgütlü mücadelesini, bugün İran zindanlarında bulunan ve sayısı binleri bulan siyasi tutsaklar ve kadın tutsakların özgürlüğü için mücadeleyi yaygınlaştırma çağrısı da yaptı.

Baskılara, işkenceye meydan okuyan duruşu ile özgür kadın kimliğine bağlılığın ifadesi haline gelen Zeynep Celaliyan’ın sağlığının her geçen gün daha da kötüleştiği de belirtilen açıklamada, “Her iki gözünü de yitirmekle karşı karşıyadır” denildi.

Celaliyan’ın sağlık koşullarının düzeltilmesi için başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere, CPT gibi kurumlar nezdinde girişimler başlatıldığını da kaydetti.

CENİ ve Kürt Kadın Hareketi İsviçre Temsilciliği’nin dünyadaki kadın örgütlerini, demokratik kadın kuruluşları ve şahsiyetleri Zeynep Celaliyan’ın sağlık koşullarının bir an önce düzeltilmesi ve özgürlüğü için başlatılan kampanyayı güçlü sahiplenmeye çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.