Çavuşoğlu'ndan ABD'ye Astana yanıtı

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye Astana yanıtı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin, "Astana'nın fişini çekme vakti" açıklamasını "talihsiz" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Belçika’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin, “Astana’nın fişini çekme vaktidir” açıklamasını değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, “Son derece yanlış bir açıklamadır. Eğer Suriye’de ateşkes ihlaller rağmen korunabiliyorsa bunlar Astana ve Soçi toplantıları sayesinde olmuştur. Evet bir Cenevre süreci vardır, biz Astana’nın ya da Soçi’nin hiçbir zaman Cenevre’ye alternatif olmasına da izin vermedik. Fakat Cenevre’de de hiçbir şey olmadı, hiçbir adım atılmadı” dedi.

“Çok talihsiz bir açıklamadır” diyen Çavuşoğlu, “Jeffrey’nin de kendi düşüncesi olduğunu zannetmiyorum. Ama çalışma grubu toplantısında eminim bu konular gündeme gelecektir” ifadelerini kullandı.

‘F35 KONUSU ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEME GELDİ’

ABD’nin F35 savaş uçaklarıyla ilgili rapor hakkındaki bir soru üzerine Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“F-35 konusunu, Buenos Aires’te Cumhurbaşkanımız ile Trump görüştü. Hatta Trump’ın kendisi konuyu açtı. ‘Herhangi bir sorun var mı’ dedi. ‘Biz bunları devretmek istiyoruz’ dedi. “Ve hiçbir problem yaşanmasını istemiyoruz çünkü Türkiye sadece satın almıyor, üretimin de içinde ve bu projenin önemli ortaklarından birisi’ diye Trump kendisi söyledi. Kongrede bazı girişimler oldu ama bu çok kapsamlı bir proje ve Türkiye de önemli aktörlerinden birisi. Bunun öyle iptal edilmesi kolay bir süreç değil. Şu anda bir sorun görmüyoruz.”

Rusya ve Ukrayna arasında, Kerç Boğazı’nda yaşanan gerginlikle ilgili soruya Çavuşoğlu, “El konulan gemiler ve mürettebat serbest bırakılmalı. Bu konuda biz de çaba saf ediyoruz. Kerç Boğazı’nda hem Rusya hem de Ukrayna’nın hakları var. Bir daha gerginliğe yol açmamak için iki ülkenin bu işi koordine etmesi gerekiyor” yanıtını verdi.

‘KAŞIKÇI SORUŞTURMASINDA SUUDİ ARABİSTAN’DAN BİLGİ EDİNEMEDİK’

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturmasındaki gelişmelerin sorulduğu Çavuşoğlu, “NATO toplantılarında birçok mevkidaşım da uluslararası soruşturmaya ihtiyaç var mı yok mu diye sordular. Hatta birlikte hareket edelim önerileri geldi. Biz bugüne kadar sabırla Suudi Arabistan’daki soruşturmalardan bilgi edinmek istedik, fakat bu bilgiyi edinemedik. Suudi Arabistan’ın bize ve uluslararası topluma karşı şeffaf olması gerekiyor. Çelişkili ifadeler görüyoruz. Eğer bir tıkanıklık olursa uluslararası bir soruşturmaya gitmekten hiç çekinmeyiz” dedi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.