Çavuşoğlu: Macron, Rusya ve İran'la yapılan zirveye gelmek istedi

Çavuşoğlu: Macron, Rusya ve İran'la yapılan zirveye gelmek istedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ortak açıklama yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yanıt veren Çavuşoğlu "Rusya ile ilişkilerimiz, Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözleriyle bozulacak değildir" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüştü. İkili görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

ÇAVUŞOĞLU: NATO’DAN DAHA FAZLA DESTEK BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin yeni üyelerle birlikte NATO’nun genişlemesinden yana olduğunu söyledi. Görüşmede Türkiye’de yapılacak NATO zirvesi içinde konuşulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “NATO’dan terörle mücadelemize daha çok destek bekliyoruz.

Çavuşoğlu, Macron’ın Türkiye açıklamalarına ilişkin, “Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi temsil ediyorlar.Fransa Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalar farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanı’na yakışır açıklamalar bekliyoruz. Macron, Rusya ve İran’la yapılan zirveye gelmek istedi. Üçlü toplantıya dahil edilmeyince gelmedi. Bu olaylar Duma’daki saldırıdan önce yaşandı. Biz başından beri kimyasal silahlara da nükler silahlara da karşıyız. Bizim İran ve Rusya’yla Astana süreciyle başlayan ilişkilerimiz oldu. Bu süreçten de önemli kazanımlar elde ettik. Cenevre’yle de bu sürecin taçlandırılması gerekiyor. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz, Fransa Cumhurbaşkanı’nın sözleriyle bozulacak değildir. Bizim Rusya ile güçlü ilişkimiz var. Bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil” ifadelerini kullandı.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ‘Suriye’ye saldırarak Türkiye’yi Rusya’dan ayırdık’ açıklaması yapmıştı. Saldırının mükemmel bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Macron, “Bu saldırıyla Türkleri Ruslardan ayırdık. Türkler kimyasal silahları kınadı” ifadelerini kullanmıştı.

STOLTENBERG: NATO TÜRKİYE’NİN YANINDADIR!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, göreve geldiğinden beri Ankara’ya 7. ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi. Stoltenberg, “Türkiye ittifakta kilit rol oynayan bir müttefik. Türkiye ortak güvenlik çalışmalarımıza katkıda bulunuyor. Türkiye, IŞİD’e karşı mücadelede büyük katkıda bulunuyor. Türkiye NATO için çok şey yapıyor. NATO Türkiye’nin yanındadır. Türkiye 3,5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Buradaki batara konuşlandırmamızı genişlettik. Bugün Temmuz ayındaki zirve hakkında konuştuk. Sayın Çavuşoğlu, Afrin harekatı konusunda beni bilgilendirdi. Duma’ya yapılan kimyasal saldırı operasyonunu da konuştuk. NATO üyesi ülkeleri harekat konusunda bilgilendirdik” şeklinde konuştu.

‘İYİ VE KÖTÜ GÜNDE BİR ARADA OLMALIYIZ’

Yunanistan ile yaşanan bayrak krizine de değinen Mevlüt Çavuşoğlu “Yunanistan bizim komşumuzdur. Yunanistan’la ilişkilerimizi geliştirmek için birlikte adımlar da attık. Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra Atina’ya yaptığı ziyaret sembolik ve anlamlıydı. Faydalı da oldu. En son Yunan uçağı düştüğü zaman Başbakanımız, Çipras’ı aradı ve üzüntülerini iletti. İki komşuyuz ve iyi, kötü günde bir arada olmamız gerekiyor. Sorunlu konularımız var mı, var. Ancak görüş ayrılıklarını tırmandırmadan üstesinden gelmemiz lazım. Kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar ve kayalıklar var. Yapılması gereken şey, gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Biz söylüyoruz her zaman, tehlikeli adımlar atmayın, bir kaza çıkabilir. Askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Dün akşam da Yunan bayrağı asılmış, komandolarımız gitti aldı, yine alır. Ama bunlara ne gerek var. Krize yol açacak bir adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zamanda karşılığını alıyorlar. Bu popülizmin Yunanistan’a da bir faydası yok. İkili ilişkilerimizi somut projelerle daha da güçlendirmenin yolunu tercih etmemiz lazım” açıklaması yaptı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.